Pregària del Cor 

 

 

La Pregària del Cor és una meditació que utilitza, com tota meditació, el ritme de la respiració, i en aquest cas també l’atenció a les mans i la repetició d’una invocació o “mantra”, que és o conté el nom de Jesús.

 

El Pelegrí Rus defineix la Pregària del Cor com la invocació contínua i ininterrompuda del nom de Jesús per mitjà dels llavis, del cor i la intel·ligència, sentint la seva presència arreu i a tothora[1]. És una pregària contemplativa, silenciosa.

 

El nom de pregària del cor neix del fet que la pregària passa pel cor: arranca de l’obertura del cor, per anar fluint amb el seu bàtec i anar arribant, a través del silenci, a la quietud, a la pau interior.

 

Aquesta pregària neix al segle V, entre els monjos cristians d’Egipte. Es desenvolupa entre els segles V i XV en torn del Sinaí  i el Mont Athos. El corrent espiritual que l’alimenta és l’hesicasme, que prové del terme grec “hesychia” (pau, tranquilitat).  S’expandeix als segles posterior als països eslaus i sobretot a Rússia. Es un mode habitual de pregària en el món ortodox.  A occident ens ha arribat principalment gràcies a un llibret d’autor anònim publicat a finals del segle XIX, amb el títol de Relats d’un pelegrí rus al seu pare espiritual.

 

A l’ermita de sant Honorat es fa un taller de Pregària del Cor un diumenge al mes. També hem organitzat tres recessos de cap de semana i finalment el mes de juliol una setmana d’exercicis de contemplació basats en la Pregària del Cor.

 

La participació en el taller de la Pregària del Cor  s’inicia amb la celebració de l’eucaristia que es celebra amb tota la comunitat que viu a l’ermita i amb els peregrins que ho desitgen.  També es pot arribar a les 11:45

 

A Sant Honorat vivim aquesta pregària seguint, en part, l’adaptació que en fa el P. Franz Jalics, sj. [2], i que es practica a la Cova de Manresa de mans del P. Xavier Melloni, sj.

 

 

Horari del taller per a les trobades mensuals de diumenge: 

 

10:30 Celebració de l’Eucaristia.

12:00 Silenci i inici de la pregària.

13:30 Temps  per menjar fruita i descansar en silenci.

15:00 Silenci i continuació de la pregària.

16:00 Descans. En silenci.

16:30 Continuació de la Pregària

17:30 Compartir la jornada.

18:00 Final de la pregària.

 

Calendari de trobades del curs 2017-2018:

14 octubre, 9 desembre, 13 gener, 3 març, 19 maig i 9  juny

 

Recessos:

9, 10 i 11 de novembre; 8, 9 i 10 febrer; 12, 13 i 14 abril

Del 5 al 12  de juliol. Una setmana d’exercicis de contemplació.

 

Les trobades mensuals d’un sol dia són gratuïtes. Aquest dia feim un semidejuni i a l’hora de dinar menjam fruita i/o fruits secs. Us demanem que porteu alguna cosa de fruita o fruits secs  per compartir.

 

Pels recessos del novembre, febrer i abril i la setmana d’exercicis de contemplació es demana una aportació econòmica.

 

 

 

 [1] Relats d’un pelegrí rus al seu pare espiritual, Ed. Claret, Barcelona 2004 (4ª edició), p. 26.

[2] Cf. F.JALICS, Ejercicios de Contemplación, Ed. Sígueme, Salamanca 2008.