CRÒNIQUES DE L’ERMITA DE SANT HONORAT

Cronista: Jaume Reynés, MSSCC


Desembre 2021

 

Divendres, 3. Entra na Cristina García, resident a Establiments, per a practicar uns Exercicis ignacians a la vida diària.- A l’hora der sopar comença un grup d’una vintena dirigit per na Pilar Salvador.

 

Diumenge, 5. Molta gent a l’eucaristia perquè es fa en memòria de Guillem Mas, un fotògraf de Campos amb consciència missionera. Promovia l’apadrinament d`infants a RD.- El capvespre ve en Gerard amb el seu grupet a pregar a la sala de meditació.- El P. Miquel va a Vilafranca per a presentar un vídeo anomenat “Les petjades de Mallorca a Rwanda”.

 

Dimecres, 8. Solemnitat de la Immaculada. El P. Jaume celebra aquí, amb 6 persones, i el P. Olivier a Montuïri. Avui dematí hi ha un recés dirigit per una tal Marisol.

 

Dijous, 9. Els tres Pares de la comunitat participen en el recés predicat pel bisbe a la casa de les franciscanes de Pina.

 

Divendres, 10. Comença el recés de Meditació, Chikung i Neurociència, amb Nazareth Castellanos, Oliver Indri i Miquel Riutort. Unes 23 persones.

 

Dissabte, 11. Els tres Pares de la comunitat van a la Seu per assistir a l’ordenació de quatre diaques permanents. N’hi ha dos que pertanyen als nostres Arxiprestats (En Simó Tortella, de Porreres, i en Lluís Servera, de Montuïri), i tots són antics alumnes del P. Jaume:.- També celebrarem algunes misses a Llucmajor substituint a Fray Jordi Perelló, el P. Jaume avui i el P. Miquel demà.

 

Diumenge, 12. Acaba el grupet el seu recés.- Venen a dinar en Jaume Tornil i n´Ângels, els quals ens dues alguns obsequis nadalencs.- A la tarda, ve l’amiga polaca Nina amb el seu ninet acabat de néixer.- També el grup de na Katja (una dotzena de persones) que tenen oració fins a les 21:30h i la voluntària Pilar Marín, amb un diaca llatinoamericà i la seva família.

 

Dilluns, 13. Continua el curset de lectura acompanyada de la bíblia impartit pel P. Jaume. Després els alumnes de la Fundació Climent Garau queden a sopar i dormir. Avui si hi han afegit els tres mallorquins.

 

Dijous, 16. Els PP. Jaume i Olivier participen a la reunió de l’Arxiprestat que es fa a Porreres.- El P. Miquel torna del seu viatge a Andalucia com encarregat de la Procura de Missions.- Venen a dormir na Paloma Sanz i en David, els quals demà començaran un recés d’una vintena e persones

 

Divendres, 17. Avui i demà es reuneix també na Paula amb el seu grup d’iniciació a ala interioritat.- El P. Jaume s’ha encarregat de la decoració nadalenca de l’església, ajudat p’en Pere de sa Torre, na Catalina Puig i na Meritxell.

 

Diumenge, 19. Avui dinen amb la comunitat en Juanjo Rodríguez, un asturià que ens ajuda amb els Medis de Comunicació i la seva dona.- Ahir i avui es reuneixen Paula i Eduardo amb la seva gent.

 

Divendres, 24. Celebram la vigília de nadal. Els PP. Miquel i Jaume a Randa, i el P. Olivier a una de les seves parròquies. Després sopam junts.

 

Dissabte, 25. Nadal. Dinam aquí totsols els tres membres de la comunitat. Venen 4 persones a la missa oficiada pel P. Miquel.

 

Diumenge, 26. Una dotzena de persones a la missa. Després hi ha un concert nadalenc a la sala de meditació amb una trentena de persones, organitzat pel grup musical de Tomeu Gomila, un antic blauet.- El P. Jaume se’n va a ca seva. No se’n va de vacances perquè no es troba gaire bé. Aquí ve la família del P. Miquel a dinar.

 

Dijous. 30. La Delegació es reuneix per a celebrar el nadal. A Montuïri visitam el museu i el jaciment arqueològic de son Fornés. Dinam plegats al restaurat “Es Cruce” de la carretera de Manacor, on serveixen amb quantitat i a molt bon preu. Ens separam després de les 15:00 h.

 

Divendres, 31. Dinen amb nosaltres en Kevin i la seu al·lota Laura. Celebram el darrer dia de l’any amb dos grupets de persones: El de la fundació Climent Garau: tres parelles, a les quals s’afegeixen una tal Agnès i una Magdalena. L’altre grup, és la família del xef Andreu Genestra. A les 19:00h ens reunim a la sala de comunitat, foganya encesa, a compartir les nostres expectatives i esperances. Sopam a les 21:00h i a les 22:30 ens reunim a l’església per a fer una hora d’oració, coordinada pel P. Olivier. Acabam a les 23:45 per a prendre els dotze grans de raïm. Hi ha hagut un ambient familiar i agradable.


Novembre 2021

 

Dilluns, 1. El grupet de na Miriam segueix aquí fins dia 4. El P. Olivier celebra a les seves parròquies i el P. Jaume a Randa, substituint el P. Miquel. Es reuneix el grup de Paula i Eduardo.

 

Dimarts, 2. Avui vespre segueix el curset bíblic de 18:00 a 19:30. En acabar, el P. Jaume celebra la missa dels difunts, acompanyat del grupet bíblic i del grupet de na Miriam. Després sopam al nostre menjador.

 

Divendres, 5. Aquest cap de setmana es reuneixen unes 25 persones amb n’Hermínia. La casa està plena.

 

Dissabte, 6. Avui i demà es reuneix també el grup d’astronomia. Ve na Gabriela a ajudar un poc, una voluntària italiana que viu a Sóller. Ahir arribà en Simón, un cosí del P. Olivier que viu a París, i avui ve la cosina Anny.

 

Dilluns, 8. Se’n van els cosins del P. Olivier.

 

Dimecres, 10. El delegat P. Petero i el P. Josep Amengual venen a fer feina sobre el projecte delegacional amb el P. Olivier, secretari de la Delegació. Dinen aquí.

 

Divendres, 12. Els PP. Jaume i Olivier van al santuari de Lluc, on s’ha programat una eucaristia per tots els congregants morts d’aquesta Delegació. La presideix el P. Toni Fernández, superior general. Dinen al bar redó.

 

 

Dissabte, 13. Una vintena de persones fan un recés en silenci dirigit per n’Eli. També es reuneix el grup de Paula i Eduardo. El P. Miquel passa uns dies a un monestir de Zamora.

 

Diumenge, 14. Acaben el grup de n’Eli i el de Paula. Na Katia, amb un grupet d’amigues, fan unes hores de meditació.

 

Dilluns, 15. Ve en Jaume Tornil per a passar aquí tres dies de silenci. Queda tot sol, perquè els PP. Jaume i Olivier van al recés organitzat a Las Real.

 

Dimecres, 17. En Jaume se’n va i queden els dos Pares, en companyia de na Jas i d’en Kevin que pugen a sembrar.

 

Dijous, 18. Torna el P. Miquel del seu recorregut per la península. Ve na Sara García, nadiua de Barcelona, a passar quatre dies aquí.

 

Divendres,19. Venen tres monges trinitàries a fer uns dies de recés. Una tal Maria Isabel Ferrer i dues Franciscanes.

 

Dissabte, 20. Ve el voluntari Pere Cases. També , avui i demà, els grupets de na Paula i el de Ricardo (4 persones).

 

Dimarts, 23. El P. Jaume se´n va una setmana a la comunitat de Palma per ajudar-los en les misses.

 

Divendres, 26 al Diumenge, 28. Una vintena de persones es reuneixen amb Paula i Eduardo. Gràcies a Déu, aquesta setmana el nostre advocat ha arribat a un acord amb el de na Linda, la cuinera anterior que vàrem acomiadar.

 

Dissabte, 27. El P. Miquel i na Carmen es reuneixen amb unes 10 persones.

 

Dilluns, 29. Torna el P. Jaume.


Agost 2021

Diumenge, 1. El P. Jaume celebra a l’ermita i dona la comunió a l’infant Aday.

 

Dávila Bover. La seva família duu un berenar per convidar després als assistents.

 

Dilluns, 2. El P. Jaume segueix amb el curset bíblic. D’ells.n’hi ha 5 que queden a sopar i dormir aquí.- La comunitat fa una celebració amb el matrimoni Damián, Trini i el seu fill Nauel. El

 

P. Miquel els imposa uns anells per a renovar el seu compromís de parella i després sopam amb ells.

 

Divendres, 7. Avui i demà seran per aquí dues menorquines, anomenades totes dues Maria. Venen en pla de descans i de fer un poc de meditació.

 

Diumenge, 8. Dina amb nosaltres un matrimoni, antic cvonegut d¡aquesta casa, d’en Santiago i na Mirta. Així com també en Jaume (s’ermità) que ha pujat una carretada de fems per s’hort. Hi ha na Cristina Dos Santos amb tres persones més.- Al vespre comença a venir la gent del taller que comença demà.

 

Diumenge, 8. Faran una setmana de recés, dirigits per na Magdalena Durán. 14 o 15 participants.

 

Dimarts, 10. Torna en Mohamed Rashidi, musulmà que viu a Porreres, a passar una setmana aquí.

 

Dimecres, 11. Puja la doctora Àngels Gensana a passar un parell de dies. Dissabte,14. Torna en Miquel Palou per a seguir digitalitzant la biblioteca.

 

Dilluns, 16. Ahir vespre continuarem amb la ronda de sopars- El férem aquí amb na Cati i en Joan, de Llucmajor, i madò Anònia i en Pere de sa Torre, d’ Algaida.- Avui és sant Roc, i el celebren de patró a Alaró i Porreres. El P. Jaume hi va per a participar de la festa del seu poble i el P. Miquel dina, convidat, a Porreres. En Mohammed acaba aquí la seva estància i s’acomiada, després d’acompanyar al P. Jaume a Alaró.

 

Dimarts, 17. Tota la nostra DelegacIó es reuneix a la comunitat d Palma per a celebrar el 131 aniversari de la fundació.

Dimecres, 18. Comença un grup d’unes 15 persones dirigit per Toni Ferragut, que viu a Barcelona.

 

Divendres, 20. Grup d’un tal Daniel, professor de música i director dels Orfeons Balear y de Santa Maria, fins diumenge.

 

Diumenge, 22. Avui acaben els dos grups. Només queda na Carolina Ferrer per un parell de dies. Las corals ha cantat a la missa de l’ermita.

 

Dimarts, 24. Avui és la festa de sant Bartomeu, patró de Montuïri, on resideix mossèn Toni Riutord, l’arxipreste amb qui treballa el P. Olivier. Hi anam a concelebrar a la missa presidida pel bisbe, els P. Oliviert i Jaume. Després dinam a ca`l Dimoni, reconegut restaurant algaidí.

 

Dimecres, 25. Se’n va na Carolina i venen de visita el P. Petero, amb una amiga rwandesa, filla de l’antic cuiner de Kiziguro (Rwanda).

 

Dijous, 26. Avui comença un grup dirigit per Ramon Ribalta. Ells mateixos es fan el dinar. També tenim dues dones entre nosaltres: Gabriela, natural de Sardenya, i Esperança, de Ca`n Picafort.

 

Divendres, 27. Avui venen a dinar el voluntari Juan Nelson, i la seva parella filipina.

 

Diumenge, 29. Festes de Randa en homenatge als patrons beat Ramon Llull i sant Isidre. A las 11:00 h missa presidida pel rector, i predica el P. Jaume. En Daniel acompanya amb el cant i després dina amb la comunitat. Al capvespre se’n va el grup d’en Ramon i el P. Miquel duu als PP.- Jaume i Olivier a son Bono per a practicar els exercicis espirituals de la Delegació, dirigits pel jesuïta Javier Montserrat.


Juliol 2021

Divendres, 2. Aquest cap de semana tendrem molta de gent, que es divideixen en tres grups: El de Nina Furgol. Amb silenci, una dotzena de persones; el d`Óscar Pont, també una dotzena; i el procedent de la Fundació Garau, els quals fan una reunió familiar en torn d’un dels dirigents. El P. Miquel divideix els grups dins i fora el menjador.

 

Diumenge, 4. La casa, plena de gent fins a una quarentena de persones. A l’eucaristia ve un grupet a cantar procedent de Santa Ponça i Peguera. A Londres, mor el senyor Gurmit Singh (Billa Singh), pare de na Jas, la nostra cuinera.

 

Dijous, 8. Comença un grup coordinat per n´Óscar Pont, d`una quinzena de participants. També hi ha tres amigues alemanes en pla de meditació.

 

Diumenge, 11.El grup se`n va. Només queda una alemana, Johana, un dia més. Ve a conversar amb el P. Miquel en Sebastià Prat, el qual sopa i dorm aquí.

 

Dimarts, 13. Vie Pieter Schumacher, alemà que ja duu 15 anys a Mallorca i espòs de na Katia que estigué aquí la semana pasada. Farà dos diez per a desconectar.

Dijous, 15. El P. Miquel ha fet una escapada a Jaén, a aceptar una herencia que una senyora ha deixat a la Procura de Missions.

 

Divendres. 16. Torna el grup d’e n Monet i del seu ajudant, el madrileny Víctor. Na Jas ha tornat de Londres, després d’assistir al funeral de son pare, per a fer-se càrrec de la cuina.- Els PP. Olivier i Jauame van a Montuïri per a participar en un recital poètic dedicat al bisbe Pere Casaldàliga. Primer sopen amb el rector Mn Toni Riutord i després el P. Jaume intervé en el primer moment de les presentacions.

 

Dissabte, 17. El P. Olivier celebra una boda a l’Ermita. Dos diaques (Joan Andreu i Andreu Carrió) venen a fer un recés aquest cap de semana. També hi ha per aquí l’actriu Assun Planas l dues dones més.

 

Diumenge. 19. Avui vespre na Cati i el seu espòs Joan ens conviden a sopar a la seva finca de Llucmajor. Han assistit la majoria dels participants de les misses dominicals: Na Neus i en Miquel Àngel, na Doris i la seva filla Michel, en Pere Fullana i la seva mare madò Antònia.

Dilluns, 19. El P. Jaume comença un curset bíblic sobre l’evangeli de Mc, que es farà cada 15 dies, de 18:00 a 19:30h. S’han inscrit 6 alumnes.

 

Dimecres. 21. La nostra Delegació de MSSCC puja aquí dalt per fer recés en el dia de la festa litúrgica del Beat Simó Reynés i companys màrtits del Coll. Ens reunim 10 congregants. Dirigeix el nostre superior M. Mascaró.

 

Divendres, 23. En Xavier i na Sílvia comencen un grup de 20 persones. De Galícia ve un amic del P. Miquel anomenat Alfonso Rodríguez. També hi ha per aquí en Jari, un amic finlandés de na Jar.

 

Diumenge, 25. Festa de sant Jaume. Els PP. Miquel i Olivier participen a les festes d’Algaida i dinen amb el bisbe a Cura.- El P. Jaume se’n va a pasar la festa onomástica amb la seva familia. Aquí dinen na Maria Gener, en Jaume s’ermità i en Guillem Oliver d’Algaida.

 

Dilluns, 26. La sempre feel, la voluntària Aina de Manacor, ens convida a dinar una caldereta. Hi participam els tres congregants. N’Alfonso, na Jas i madò Antònia, que va fer de cuinera d’aquesta casa durant 8 anys. N’Alfonso partirà dimecres dematí.

 

Dijous, 29. Paula i Eduardo reuneixen el seu grup per fer un recés fins demà vespre.

 

Dissabte, 31. Ve un matrimoni, amic del P. Miquel, en Bernat i la seva dona cubana Keila.

Juny 2021

Dijous, 3. Avui comença el grup de na Miriam Volling, que viu a Mallorca des de fa molts d’anys, amb 8 o 9 hostes. Durarà fins dilluns dia 7.- També hi ha n´Eve, amb dos hostes.

 

Dimecres 9.- Ha arribat en Ceferino, que formà part de la comunitat laical de Sant Honorat, fins dilluns. En aquests dies ens convida a un dinar de cuscús amb carn i una ensaimada amb nata, de postre, que prepara i paga ell mateix.

 

Divendres, 4. Na Paula i Eduard dirigeix un recés aquest cap de semana, pel seu grup que treballa la interioritat. Una quinzena de participants.

 

Diumenge, 6. Na Maria Gener ve a dinar, aprofitant la visita d’en Ceferino, i també la voluntària Pilar.

 

Dimarts, 8. Els tres membres de la comunitat participam al recés delegacional predicat pel P. Jaume sobre la fe en Déu i. en concret, la confiança en el Cor de Jesús.

 

Dimecres, 9. És el cumple del P. Olivier i venen a dinar amb ell algunes amigues extrangeres, que viuen a Llucmajor.- El P. Jaume examina els alumnes del curs que dona a l’ISUCIR.

 

Divendres, 11. Festa del Cor de Jesús. Na Jas comença a fer feina a la casa amb contracte. Els tres congregants i en Flori baixam al celler de Randa per un dinar de festa.- Avui vespre comença un altre grup dirigit per n’Alfredo Arcos, entre 25 i 30 participants, dividits en dos grups. També vé n’Alexander, un advocat alemany a pasar el cap de semana.

 

Diumenge, 13. Festa dels Sagrats Cors. Ens acompaña en Guillem, de la fundació Climent Garau, i la doctora Maria Cristina, dentista polaca. A les 6 es reuneix una dotzena de persones a la Sala de Meditació per a fer un concert de “cuencos tibetanos” i dansa.

 

Dimecres, 13. Dinen amb nosaltres el P. Antonio Fernández, superior general, i els dos ruandesos Petero i Jules.- Avui ha mort en Llamp, el canet més vell d’aquesta casa. Es reuneixen i dormen aquí els tres dirigents de la Fundació Climent Garau.

 

 

 

 

Dimarts, 15. El P. Jaume comença a impartir tres classes on line als dos diaques Jacques i Vetuste.

 

Dijous, 17. Venen dos nebots del P. Olivier, residents a París: En Rafael i en Simon per una visita de dos dies.- Ana Casesnoves ve a fer un recés..

 

Divendres, 18. Dinam amb en Kevin, na Jas i altres dues joves que col·laboren al programa de cultiu ecològic.

 

Diumenge, 20. Una desena de persones, liderades per Chema Solera, vol iniciar un grup d’Amics del Desert, inspirat p’en Pablo D’Ors.- N’Olivier passa tot lo dia fora amb primeres comunions i confirmacions.- El P. Miquel sopa amb el jesuita J. Montserrat i la doctora amiga Inès.

 

Dimarts, 22. Ve na Rosalía, una control·ladora de l’aeroport, a passar aquí una semana de descans i reflexió.

 

Dijous, 24. Missa del naixement de sant Joan Baptista, concelebrada pels tres preveres i amb assistència de na Maria Antònia i de na Rocío.- Després se’n va na Maria Antònia. Na Rosdalia s’ofereix a cuinar. El vespre sopam al pati, amb la compañía de na Jas i d’en Kevin i de la voluntària Clarita d’Assís.- En Flori Santos ens avisa que ahir morí el seu germà José.

 

Dissabte, 26. Es celebren unes noces luteranes.- Hi ha un grup coordinat per Miquel Riutort.

 

Diumenge, 27. Un grup mallorquí de Tomeu Artigues. Venen 6 persones a dinar acompanyant a Pablo D’Ors i Rafel Mas. Parlen de crear un grup d’Amics del Desert a Mallorca.

 

Maig 2021

Dissabte, 1. Ve un holandés anomenat Balder a fer un recés d’una semana.

 

Divendres, 7. Ve en Xavier Aguiló, de Palma, per pulir alguns relats que ha escrit i ara voldria publicar. Ens acompanyarà fins dimarts 11.- Taller de Carme Riera i Mones. D’una quinzena de persones.- Aquest cap de semana venen també tres amics de na Jas, la voluntària índia.

 

Dissabte, 8. El P. Miquel celebra a Porreres en sufragi del P. Bartomeu Barceló.

 

Diumenge, 9. Venen tres joves de Gong, que te que veure amb el concert de los “cuencos tibetanos”. El P. Miquel va a Pollença per participar en la festa del centenari de les MSSCC en aquella localitat.

 

Dimarts, 11. Els tres membres de la comunitat participam al recés de la Delegació predicat pel P. Petero, a La Real.- En Xavier Aguiló se’n va, content de l’acollida.

  

Dimecres, 12: Ve el grup de Kevin que treballa la terra. Han posat un cartell que diu: “Laboratori de Permacultura a Sant Honorat”.

  

Dijous, 13. Dina amb nosaltres Lola, una catalana resident a Vilafranca de Bonany i antiga amiga de la casa.

 

Dissabte, 15. Avui i demà es reuneix unn grup d’unes 15 persones, dirigits per Fani i Joan. Na Paula també es reuneix amb el seu grup de Mestres.

 

Divendres, 21. Aquest cap de semana ve el grup d’Eli format per unes 20 persones.

 

Diumenge, 23, Els PP. Jaume i Olivier celebren tots sols a la capella, sense feels perquè han tancat la carretera.- Na Paula segueix amb els seus grupets que han hagut de subdividir a causa de la demanda. També en Miquel Riutort a la sala Ramon Llull.Ve na Caro, voluntària per a donar una mà.

 

Dillunss, 24. Ve un grupet d’alemanys, coordinat per n’Albert, que passaran una semana aquí.- Del 24 al 26 un altre coordinat per Eduard Alemany.

 

Divendres, 28. Avui comença un grupet dirigit per la basca Miren que es vol expresar mitjançant la dansa. Una dotzena de persones. Venen també dues italianes, na Tiziana i na Chiara Alessandra, que fan feina a Mallorca des de fa molts d’anys.

 

Abril 2021

 

Dijous, 1. Dijous Sant: Els PP. Jaume i Miquel celebren a l’ermita; el P. Olivier, a sant Joan. En Kevin torna a er feina a l’hort ecològic, juntament amb un company. Albert Colomer comença un taller que durarà fins dia 5 (8 persones). També hi ha 4 persones en recés individual.

 

Dimarts, 6. Torna el grupet d’en Kevin. Aquí hi ha dues dones: Na Mayo, que residí un temps a l’ermita amb el P. Daniel, i na Marta, una monja escolàpia.

 

Divendres 9. Comença el grup de n’Eli, amb rigorós silenci. Unes 14 persones. Se’n van sor Marta, escolàpia, i l’Iván, laic.

 

Dimecres, 14. Ahir vàrem participar en el recés de la Delegació dirigit per el P. Olivier, a La Real. A Sant Honorat puja el grup de l’hort ecològic i una dona que prepara les oposiscions, anomenada Montse Hidalgo.

 

Divendres, 16. Se’n va na Montse i comença un grup d’iniciació a la interioritat dirigit per Paula i Eduardo. Puja per a fer feina a l’hort el grup d’en Kevin.

 

Dissabte, 17. Puja el voluntari Miquel Palou. El P. Miquel celebra a Porreres.- Aquest cap de semana hi ha un altre grup dirigit per Paula i Eduardo.

 

Dimarts, 20. A mitjanit ha mort, a la casa de Palma, el P. Bartomeu Barceló. Després que es tancà la comunitat de Sóller, fou destinat a la nostra comunitat, on se sentía molt privilegiat. Quan envellí molt, hagué de baixar a la residència de Ciutat. Molta gent el coneixia i apreciava i sentiran ara el seu decés.

 

Dimecres, 21. La comunitat baixa a La Real per participar en el funeral del P. Barceló.

 

 

Dijous, 22. El P. Miquel parteix cap a Galícia, per animar algunes activitats de la Procura de Missions i superar l’estrés..

 

Divendres, 23. Avui vespre comença el grup de n’ Hermínia amb una vintena de assistents.

 

Dissabte, 24. L’ajut dels voluntaris ens fa esser més forts. Ahir tornà el grupet de la permea natura. Na Jas s’encarrega de la cuina i de la part que duu el katering de Lloseta. En Miquel Palou ve a continuar a digitalitzar la biblioteca.- Na Paula es reuneix amb un grup de vuit que ella acompanya.

 

Divendres, 30. Comença el grup d’úua tal Pilar amb una dotzena de participants.

Febrer 2021

 

Divendres, 5. Dia en què venen un parell de laics voluntaris: El francès Kevin i la índia Jas, que ajuden a l’hort i a la cuina; en Toni de Campos poda i neteja les parres del pati.- També en Lluís Bisquerra, cercant un poc de silenci i recolliment.

 

Diumenge, 7. Entre ahir i avui hem celebrat els 80 anys del P. Jaume. En Kevin i na Jas han col·laborat prepararen una bona truita amb un ou d’estruç. El P. Miquel, arroç de verdures, canelons i llom amb coll. També ens han acompanyat en Jaume i n’Àngels, na Catalina (la germana major de l’homenatjat) i la seva filla Maria.

 

Dimecres, 10. El P. Jaume comença un curs sobre Cartes Apostòliques a l’Institut Superior de Ciències Religioses (ISUCIR).

 

 Divendres, 12. Molt de moviment. El grup d’en Saïd, amb dos homes picapedrer, recomponen les teulades. El grup d’en Kevin, amb les amigues Jas y Dolores, preparant un sembrat ecològic: Un racó, a l’ombra del nísper, per a fer compost i el terreny devora el pou dels ermitans per a sembrar.

 

Dissabte, 20. Torna el grup liderat p’en Kevin Lomba a continuar preparant l’agricultura ecològica. En Miquel Palou, a la biblioteca. Ahir vespre començà el grup de Carme i Monet, una dotzena.

 

Diumenge, 21. Avui ve en Juanjo que s’encarrega de la nostra pàgina web i el grupet de Introducció a la interioritat de na Paula i n’Eduardo.

 

Dimecres 24. Avui pugen, a l’hora de sopar, el P. Miquel, el P. Jaume i el P. Jules Nikuze, un rwandès que s’acaba d’incorporar a la nostra Delegació i viu a La Real.

 

Divendres, 26. Torna el grup d’en Kevin i na Jas.

 

Dissabte, 27. El voluntari Miquel Palou. Dos grups d’en Juan Antonio i na Cristina, a sales i horaris diferents, cada un amb una dotzena de persones. A títol personal, na Susana i na Mònica, na Health i na Maria... El P.Miquel celebra unes noces al mig dia.

 

 

Gener 2021

Divendres, 1. Solemnitat de la Mare de Déu. Ens aixecam amb un sol soleiet, felicitant i despedint als qui han dormit aquí. El P. Olivier celebra a la seva Unitat Pastoral i el P. Jaume aquí, amb la família de n’Andreu. En Damián, l’argentí amic i col·laborador nostre, ens regala una porcelleta amb els seus entrants. A la taula hem convidat els capellans de la nostra Unitat Pastoral: Mn Toni Riutord, arxiprest, mn Francesc Xavier Riutord, el seu nebpt i vicari, juntament amb el P. Olivier, mn Francesc Ramis, jubilat al seu poble d’Algàida, i la senyora Patrícia, una equatoriana que serveix a la rectoria de Montuïri.

 

Els qui formam la comunitat som el P. Miquel Mascaró, superior i director de la Casa d’Espiritualitat, el P. Jaume Reynés, jubilat, i el P. Olivier Mboba, vicari de la Unitat Pastoral de Montuïri-Porreres-Sant Joan-Pina i Algàida i ajudant de l’administració de la comunitat.

 

Dissabte, 2. Ve la voluntària Carmen Duque fins a demà.

 

Diumenge, 3. Ens acompanyen a l’hora de dinar en Massimo Parolin i na Clarita d’Assís.

 

Dilluns, 4. El P. Miquel s’agafa una setmana de vacances a Sa Pobla. A les 11:00h puja na Jas, la voluntària índia, a celebrar el seu cumpleanys amb un grupet d’amics i amics. El P. Jaume li dona una benedicció composta amb textos de diverses tradicions religioses. Al vespre, puja també una estona en Juanito, que estrena moto.

 

Dissabte, 9. Trobada psicològica d’un grupet coordinat per na Marta Montalval. A la taula asseim el nostre bon amic Damián Parolin.

 

Dijous, 14. Avui puja en Pere Fullana de sa Torre per tal d’ajudar al P. Miquel a construir l’arbre de la saviesa espiritual. Devora la Sala Ramon Llull, sobre la base d’un monument mai realitzat, imaginat per Just Nicolás, l’esquelet nuu d’un ullastre del qual pengen diverses frases interreligioses. Veurem quins fruits podrà donar.

 

Divendres, 15. Venen en Jaume Tornil i la doctora Àngels a passar aquí el cap de setmana. Ella, a més de diverses feines a la casa, posa les agulles, etc. Ell, sobretot des de que és l’administrador de la Fundació Concòrdia, despatxa amb el P. Miquel.

 

Diumenge, 17. Ahir celebraren la festa patronal de sant Honorat a Algaida, i el P. Olivier ens representà en l’ofici solemne. Avui en el dinar, a més de n´’Angels i en Jaume, hem convidat a n’en Toni de Campos. Paco Esteve, un filòleg alacantí que fa de corrector lingüístic a la Conselleria de Salud, ve a passar una setmana per acabar d’enllestir una novel·la que vol publicar.

 

Dilluns, 18. El Fons mallorquí de solidaritat es reuneix i dina aquí.

 

Dijous, 21. Dinen amb nosaltres la voluntària índia Jas i el seu amic Kevin, i la voluntària Pilar amb la seva amiga Rosa.

 

Divendres, 22. Fa molt mal temps i aquí sofrim vents de més de 100 kms i una espècie de cap de fibló. Cau un gran pi sobre la bugaderia, provocant danys als murs, i també volen moltes teules dels diversos edificis.- Surt el Boletín de la Escuela de Formación Joaquim Rosselló n. 9, coordinat pel P. J. Reynés, amb diversos treballs d’ell mateix i del P. O. Lotele.

 

Dissabte, 23. Puja en Miquel Palou per a continuar la feina a la biblioteca. En Flori comença a aserrar el pi caigut.

Diumenge, 24. Celebram la festa del patró Sant Honorat, observant les restriccions que ens han imposat a causa de la pandèmia. Presideix la missa el P. Olivier. Després anem al pati per a beneir l’arbre de la saviesa espiritual acabat de col·locar. Pere Fullana de sa Torre i na Cati de Llucmajor llegeixen les frases escollides de diverses tradicions religioses. El batle de Randa beneeix l’arbre. Parlen el P. Miquel i en Pere Fullana, de sa Torre, que ha concebut i fet gran part de l’obra... El P. Olivier ho filma.- Adjuntam les paraules d’en Pere:

PER LA BENEDICCIÓ DE l'ARBRE DE LA SAVIESA ESPIRITUAL

Bon dia.

En primer lloc agraïr a la comunitat de Sant Honorat que m'hagi fet partícep d'aquesta iniciativa. Ha estat una enriquidora experiència, un plaer, i alhora un repte. Moltes gràcies!

 

El què em costa d'entendre és com a mi -un pagès “des Call Vermell”, un pagès de terra prima de secà- m'han ginyat per venir fins aquí dalt per plantar L'Arbre de la Saviesa Espiritual ... quasi res!... L'Arbre de la Saviesa Espiritual.

La única explicació possible és que quan un s'acosta a n'aquesta muntanya queda atret pel seu magnetisme, o sigui, que he sigut encantat per la màgia del Massís de Randa, la muntanya en la que Ramon Llull, el mestre de mestres, hi trobà la il·luminació divina.

 

Precisament Ramon Llull, en referència a la saviesa, diu: “Per la saviesa espiritual, té l'home coneixença D'ON VE, I QUI ÉS, I EN QUÈ ESTÀ, I ON VA, i coneix ALLÒ QUE HA FET i ALLÒ QUE FA i ALLÒ QUE FARÀ.”

 

...i allò que farà...i allò que farem...i què farem?... Quina incògnita! Probablement L'Arbre de la Saviesa Espiritual no ens resoldrà aquesta incògnita, però, pot ésser que sigui l'eina, l'instrument, que ens ajudi a resoldre-la nosaltres mateixos.

 

L'hem plantat, a L'Arbre de la Saviesa Espiritual, amb el desig que els seus fruits nodresquin espiritualment a totes les persones que acudeixen a Sant Honorat cercant el creixement i la pau interior.

 

Vos convidam a que, de manera simbòlica, tasteu el fruit de l'Arbre de la Saviesa Espiritual i que guardeu en el vostre coret el record del seu sabor. I si en qualque ocasió us veiéssiu amb la necesitat d'alimentar el vostre esperit que sapigueu que a Sant Honorat hi teniu un racò que convida a la reflexió: UN RACÓ OBERT A L'INFINIT I ARRECERAT PER LA MUNTANYA TEOFÀNICA DE RANDA, UNA MUNTANYA ON S'HI FA PRESENT LA DIVINITAT!! Moltes gràcies, salut i PAU!”

 A la taula ens acompanyen en Paco Esteve, en Jaume Tornil i la seva dona Àngels.

 

Dimarts, 26. Avui després de dinar s’acomiada en Paco Esteve, que ha passat entre nosaltres una desena de dies, corregint la nova novel·la.- A la casa, segueixen fent feina renovant l’estufa de la Sala Ramon Llull i retirant la llenya i teules caigudes.- Al P. Olivier li neguen l’estatut de refugiat que va demanar ja fa un parell d’anys, i reb ordres de demnar la residència espanyola.- El P. Jaume participa a un claustre telemàtic de l’Institut de Ciències Religioses, abans de començar el segon semestre d’un curs marcat per la pandèmia del corona virus.

 

Dijous, 28. Avui dematí el P. Jaume, quan baixava a l’oculista, ha tengut un accident de cotxe, A la sortida de la carretera de Randa, a la intersecció que ve de Llucmajor cap a Algaida ha xocat. Gràcies a Déu, no hi ha hagut desgràcies personals. El superior ha baixat a ajudar-lo i l’ha acompanyat a Palma.

 

Divendres, 29. Ens ajuda a tallar el pi caigut, tot lo dia, el voluntari francès Kevin Lomba, mariner de professió. Al decapvespre ve un altre voluntari, Pere Cases, que roman a casa el cap de setmana.- Venen els quatre dirigents de la fundació Climent Garau, per fer una reunió institucional.

 

Dissabte, 30. A més d’en Pere, tenim en Miquel Palou que puja a fer feina a la biblioteca.Desembre 2020

Dimarts, 1. Participam, com a comunitat al recés de la delegació convocat a La Real.

Dijous, 3. Parteix en Ricardo i arriba en Miquel Fiol, un ciutadà que es dedica a la dansa.

 

Divendres, 4. Torna en Miquel Palou per continuar la seva feina a la biblioteca. També els voluntaris Jaume Tornil i Àngels.

 

Dissabte, 5. Passen dos dies aquí na Margalida i una amiga, d’Algaida.- Na Joana Flaquer i altres dues, un dia.- Ramon Ribalta i un grup d’una dotzena, que duen el seu propi menjar.- En Sebastià Ferrer i la seva família, bpns amics del superior.- Na Joana Maria Quintana, amb un grupet de cinc, un dia.

 

Diumenge, 6. Al vespre ve un grup d’una vintena de pelegrins acompanyats de mossèn Jaume Alemany. Pensen fer el camí de Santiago i, mentres tant, visiten les principals ermites de Mallorca.

 

Dimarts, 8. Se’n va el grup de pelegrins.- A l’eucaristia assisteixen 9 persones. Després tenim una reunió i dinar amb una part del voluntariat de Sant Honorat. Hi assisteixen na Paula, na Jas, na Caro, en Miquel Palou i en Flori. El P. Jaume els parla un poc del significat de l’encarnació, distintiu del cristianisme, i el P. Miquel del voluntariat.

 

Dijous, 10. Els PP. Jaume i Olivier participen en un recés d’advent pel clergat predicat per el bisbe Sebastià. Es fa a l’església parroquial de Porreres.- De capvespre els PP. Miquel i Jaume van a un funeral del cunyat del P. Joan Arbona, Miquel Pons, a la parròquia de Sóller.


Diumenge, 13. Aquest cap de setmana tenim dos grups: El de Paula i Eduardo i el de Verònica. Hi ha també una jove, Ana García, amb una amiga seva, i una amiga alemanya d’en Flori, una dentista polaca anomenada Cristina. Ahir dinaren amb nosaltres dos homes, David i Iñaki, que volien quedar a viure una temporada amb nosaltres, però no ens ha parescut prudent, al manco per ara. Els PP. Miquel i Olivier van a dinar convidats pel cuiner Genestra.

 

Dilluns, 14. Ajudam a la cunyada de n’Olivier resident a París, amb un donatiu personal i comunitari, ara que ha quedat sola.- Aquests dies ens acompanya Cristopher, un metge austríac que fa feina a Mallorca.

 

Dimarts, 15. Se’n va el doctor i ve na Letícia fins dissabte.

 

Dimecres, 16. Ve n’Armand.

Divendres, 18. Ve na Jas, la voluntària índia. El PP. Jaume i Olivier baixen al monestir de La Rel a celebrar, com a Delegació, el 111 aniversari del traspàs del P. Joaquim.

 

Dissabte, 19. El P. Jaume dirigeix un taller sobre els Evangelis de la Infància a 9 diaques permanents de la diòcesi. Gairebé tots són antics alumnes seus de l’ISUCIR. Dura de les 10 am a les 17 pm.

Diumenge, 20. Ve na Kika Aguiló per a passar aquí tres dies de meditació i pregària. Ahir na Paula i Eduardo es reuniren amb el seu grupet de sis mestres.

 

Dilluns, 21. Avui se’n va na Jas amb el P. Miquel,

 

Dimecres, 23. A la taula del migdia ens acompanya avui la família de Jaume Tornil: La seva esposa Àngels i la filla Laia, el seu “novio” i la sogra.

 

Dijous, 24. El P. Olivier celebra a Sant Joan i els PP. Miquel i Jaume a Randa. Ve poca gent per les restriccions imposades a causa de la pandèmia, però surt molt digne. Sopam després de les 21:30h.

 

Divendres, 25. Nadal. Convidam a tres persones que han de menester companyia: En Bernat (un vidu de Campos), na Sebastiana i en Toni, de Campos amdós.Iñaki, un altre pobre basc, també passa un dia aquí.

 

Dissabte, 26. Segona festa. El P. Jaume baixa a dinar en família. Aquí ve la família del P. Miquel (el seu germà Tomeu, els dos nebots amb les seves parelles, na Lina i la seva filla, amigues de la família).

 

Diumenge, 27. Aquí celebra el P. Jaume, el P. Olivier a una de les seves parròquies. Dinam nosaltres tres, acompanyats d’Aina Servera i de la voluntària Caro. Fa una ventada i molt de fred.

 

Annexam un missatge que ens ha enviat Ricardo, un treballador de ka clínica Sant Joan de Déu d’Inca. Plena d’apreci, pot representar la veu de bastantes persones que venen a cercar recés a la nostra casa:

Quiero agradecerles la oportunidad de pasar unos días con ustedes. El poder compartir este tiempo ha sido un gran regalo. He podido percibir en San Honorat unos valores que han causado una gran impresión en mí.

 

El primer valor que destacaría es el de la Hospitalidad. El Padre Miquel, Jaume y Olivier han sido unos grandes anfitriones. La acogida cercana y sencilla por parte de los tres ha hecho que me sintiera muy cómodo, tranquilo y bien tratado. El hecho que me hayan acogido en la comunidad ha sido un gran regalo. Imagino que no será fácil exponerse, dentro de la intimidad de la comunidad, a un extraño. Por ello les estoy doblemente agradecido.

 

Flori, a pesar de que a veces no le entendía del todo, ha ayudado a sentirme muy cómodo. Le agradezco mucho el detalle que tuvo el miércoles de encenderme la estufa de leña de la sala de meditación, la amabilidad durante las comidas y en el momento de fregar los platos.

 

Otro valor que destila Sant Honorat es el Respeto. Se percibe un gran respeto hacia la naturaleza, la vida sencilla, el silencio. Esto hace que me haya sentido respetado como persona, así como mi necesidad de tranquilidad y de conexión conmigo mismo y la naturaleza.

 

Unido a los otros valores está la Calidad. Se nota esmero y deseo de vivir una vida de calidad. Ello se trasmite en la calidad de la relación con las personas, la naturaleza, alimentación, entorno y el edificio.

 

El último valor que destacaría es la Espiritualidad. Se respira espirtualidad, misterio y magia. Esto ha facilitado que me haya podido reconectar con mi dimensión espiritual, que haya podido hacer una relectura positiva de mi vida desde una perspectiva intrapersonal (coherencia de vida con mis valores), interpersonal (mi mundo de relaciones) y transpersonal (la realidad de mí que transciende mi yo). Esto ha hecho que haya podido sanar heridas, liberarme del rencor, y haya podido poner la base para una nueva etapa personal y laboral que ahora empiezo.

 

Les agradezco la celebración de la Eucaristía y laudes del jueves. Hacía muchos años que no participaba en una. Hizo que me conectara con mi pasado, con dimensiones, sentimientos, sensaciones y percepciones que en otro tiempo fueron la base de mi vida y había olvidado. Fue un momento muy especial para mí.

 

Acabar dando de nuevo las gracias y pidiendo disculpas por si en algún momento no he sido buen huésped o he desentonado.

 

Un abrazo, Ricardo Antequera

 

Dijous, 31. Apuntaré el nom de les persones y grups que ens han visitat aquests dies en que Sanitat ens recomana que no sortiguem de casa. : Bel i Cristina, dDues dones que volen acabar l’any en silenci i reflexió.- El grup de meditació i ioga de Margalida Celià, de sa Pobla. La família i amistats del xef de restauració Andreu Genestra.

 

Així ens despedim d’un any, inèdit i molt dolorós, per la pandèmia del coronavirus covid-19, estesa per tot el món. Ara mateix les nostres Illes Balears, amb més de 500 contaminats diàriament, són l’autonomia més afectada. La nostra casa també ha perdut molts de grups i té un futur incert. El posam en les mans de Déu.


Setembre 2020

Divendres, 4. Els PP. Miquel i Olivier van a la possessió de sa Torre a ajudar a arreplegar arroves. Madò Antònia i el seu fill Pere son feligresos assidus de les nostres celebracions. Sempre están disponibles a ajudar-nos i enguany ens dugueren una camioneta plena de llenya.- Puja la parella de voluntaris en Jaume Tornil i la seva dona, la metgessa Àngels.

 

Diumenge, 6. Dinen amb la comunitat ells dos i la seva filla Laia.- Avui ha dormit aquí una colombiana anomenada Júlia, que volia veure el lloc per organitzar qualque curset de ioga.

 

Dimarts, 8. Ens visita un sacerdot de Madrid, anomenat Jaime, i celebra una missa.

 

Dissabte, 12. Ahir vengué en Jaume Conte, un “palmesano” que viu a Sencelles, per a passar dos dies de reflexió i meditació.- En Toni de Campos ens duu un parell de kilos de caragols que ha replegat i dina amb nosaltres.

 

Divendres, 11. Veim, amb natural preocupació, la cancel·lació de la majoria d’activitats programades, sobretot les que provenien de l’estranger.- Avui torna a pujar el voluntari Miquel Palou.-

 

Dilluns, 14. Ve n´Alfred, alemany, amb mitja dotzena d’alemanys. El primer grup d´estrangers, que torna a la casa d’espiritualitat en temps de pandèmia.

 

Dijous, 17. Torna na Linda, després del seu mes de vacances i d’un grapat de dies de baixa per un pinçament a la columa. Els membres de la comunitat l’han suplida a la cuina, mentrestant.- Un grup d’excursionistes de Campos, de la tercera edat, s’aturen a berenar aquí.

 

Dissabte, 19. Na Paula i n’Eduardo reuneixen el seu grup de formació de mestres.

 

Diumenge, 20. Avui vespre el P. Olivier pren el barco cap a Barcelona per a passar uns dies de vacances amb un amic seu.

 

Dissabte, 26. Ahir vespre comença un grup de 17 persones, coordinat per Carme i Monet, sobre ioga cundalini.- Torna el P. Lotele de Barcelona.- Na Paula reuneix el seu grupet de introducció a la interioritat.

 

Diumenge, 27. A casa celebram l’onomàstic del P. Miquel, superior de la comunitat i director de la casa. A taula ens acompanya el seu nebot Eric i la seva companya paraguaia. També la voluntària Rosa amb una amiga doctora madrilenya, anomenada Sílvia. Se’n va la gent del taller i tot queda en pau i silenci.Agost 2020

Dissabte, 1. Passaran la setmana amb nosaltres en Jaume Tornil i la seva dona Àngels.

 

Divendres, 7. Avui ana a dinar a ca’n Arabí, de Binissalem, per informar-nos de la seva oferta de càtering. S’espenya el motor de l’aigua i n’hem de comprar un de nou.

 

Dissabte, 8. El P. Miquel celebra una missa funeral pel P. Joan Arbona, a la qual assisteixen una vintena de persones.

 

Diumenge, 2. Se’n van en Jaume i n´Angels. Els PP. Miquel Olivier van al port d’Alcúdia a dinar amb l´amic restaurador Andreu Genestra.

 

Dilluns, 3. A l’hora del sopar comença el grup de n’Emma.- Ve en Mohamed, un marroquí que viu a Porreres, a passar un parell de dies amb nosaltres.

 

Divendres, 14. Després de berenar, s’acomiada la dotzena de persones que han fet el recés.- Avui dinen amb nosaltres, Mohamed, Miquel Palou i Albert, un català amic del superior.

 

Diumenge, 16. El P. Miquel participa en les patronals de Sant Roc, a Porreres, i el P. Jaume a les d’Alaro. A causa del corona virus s’han suspès les festes populars i només han quedat les religioses. Flori i Clarita preparen una paella per a la comunitat.

 

Dilluns, 17. 130 aniversari de la nostra fundció. 10 congregants tenen un recés de tot el dematí comparant la passió que movia els cots de Jesús i de María, reflectida sobretot a les causes del fundador i a les del bisbe Casaldàliga, que acaba de morir. Quines creim que paga la pena continuar avui en dia. A les 17 celebram l’eucaristia presidida pel superior general i transmesa en directe pel P. Lotele.

 

Dimarts, 18. El Superior General ha quedat a romandre aquí i avui dematí es reuneix amb la comunitat per a comentar alguns problemes que en afecten, mals de resoldre.- A les 16.00h el P. Reynés es connecta on line amb quatre diaques que viuen a Bs. Aires i a Santo Domingo, per a tractar alguns temes de formació.

 

Diumenge, 23. Dinen aquí els voluntaris Jaume i Àngels, Pilar i Rosa. El P. Jaume és a Ciutat des del divendres passat, preparant una colonos còpia que s’ha de fer dilluns.

 

Dimarts, 25. Torna el P. Jaume. P. Miquel estarà fora fins dissabte.- Avui vespre torna en Jesús de Frutos, que acaarà de preparar un taller que vol impartir sobre Eines del coneixement propi i, mentrestant, col·labora amb el manteniment de l’ermita. També ve n’Óscar Mateu, amic d’en Juan Nelson, que viu a Madrid i es dedca a l’anàlisi de mercats i a ka meditació profunda, i dormirà aquí fins diumenge.

 

Dissabte, 29. Taller per donar eines per millorar el propi coneixement, dirigit pr Jesús de Frutos amb una desena e participants, com està menat per les normes del temps de pandèmia.- Els PP. Olivier i Jaumen graven i pengen a les xarxes una entrevista al Dr.Oscar Mateu.

 

Diumenge, 30. Els PP. Miquel i Jaume concelebren a la missa de les festes patronals de Randa dedicades al beat Ramon i a sant Isidre Llaurador. Com és lògic, ptesieix el P. Miquel que és el rector.N’Aina i na Cati, del grup catecumenal de Manacor, dinen amb nosaltres.- Una americana, anomenada Susana Martínez, en visita cercant més informació sobre la historia d’aquesta ermita (Beat Ramon, Beat Francesc Palau, Ven. Joaquim Rosselló...)

 

Dilluns, 31. Feim una reunió els membres de la comunitat amb Jaume Tornils sobre l’economia comunitària.Juliol 2020

Divendres, 3. Recés del Taller de iniciació a la interioritat (23), coordinat per Paula i Eduardo.

 

Dissabte, 4. Venen els voluntaris Jaume Tornil i Àngels a donar una mà.- El voluntari Juan Nelson ve acompanyat d’un grupet d’amics, amb els quals tracta de muntar una empresa familiar. Mengen i i dormen aquí.- També hi ha una parella d’un mallorquí i una cubana (Carles i Lisbet) que dormen quatre dies aquí.

 

Divendres, 10. Arriva fray Luís Esteban Lara, OFM, company d’estudis del P. Miquel, per estar un parell de dies entre nosaltres.- Comença el grupet de na Nina (devers 10).

 

Dissabte, 11. Vé na Sió Moranta, de Esporles, per a passar una setmana de desconnexió i d’estudi.

 

Diumenge, 12.Les dues missioneres dominiques (Francisca i Catalina) acaben els Exercicis internacionals, organitzats on lin (uns 170 membres del Verbum Deí) i parteixen. Han participat molt en el manteniment de la casa i en la litúrgia.

 

Dijous, 18. Vé n’Aina Servera per ajudaren algunes tasques de voluntariat.- El P. Miquel sopa avui amb en Biel Ferriol i sa mare, Lina.

 

Diumenge, 19. Després de la missa de 10:30 tenim un tast de vins dirigit per Rosario Zambrano, una equatoriana que pasa un parell de dies aquí. Segueix tot un ritual de Vi i Interioritat i de despertat els sentits.

 

Dimecres, 22. Ahir vingué Jesús de Frutos, que passarà una setmana aquí. Trballà molts d’anys com a càmara de televisió i s’ha compromès a ajudar P. Olivier a muntar el nostre canal de Youtube.- Hi dediquen un parell d’hores, De Porrreres ve en Simó Tortella, que du la televio de Porrereres, a col·laborar un poc. Avui, de bon matí, venen a caminar Aina Servera i Catalina Font, de Manacor.

 

Dissabte, Venen dos grups: Un de Carme i Monet i un altre de Vilafranca de Bonany.- Na Paula es reuneix també amb un grupet de mestres. Sopa i dorm aquí n’Aixa, una allota que fa un pelegrinatge per tots els antuaris de Mallorca. Celebram sant Jaume, patró d’Espanya i del P. Jaume.

 

Diumenge, 26. Venen de visita Juan Nelson (que dina aquí) i el P. Damià Socias amb la seva germana Catalina.

 

Dimecres, 29. Torner venir des de Manacor Aina Servera i na Cati Font i, juntament amb P. Olivier, pugen a peu fins al santuari de Cura.

 

Divendres, 31. Linda pren el mes de vacances.Juny 2020

Dilluns, 1. El P. Miquel va fins a s’Alqueria per assistir al funeral d’un col·laborador de la Procura de Missions. El P. Jaume acaba el curs sobre els Sinòptics que imparteix a l’Institut de Ciències Religioses de Palma (ISUCIR).

 

Dijous, 4. Tornen Miquel Palou per fer feina a la biblioteca i en Flori per passar uns dies entre nosaltres.

 

Dissabte, 6. El grup de Paula i Eduardo segueixen el seu programa. És el primer que torna després de la crisi de l’Estat d’Amenaça. Fan un taller sobre meditació.

 

Diumenge, 6. El P. Miquel convida a dinar els dos amics poblers Biel Ferragut i Macià Serra, aquest darrer ve acompanyat de la seva família.

 

Dijous, 18. Dina amb nosaltres en Miquel Palou i els dos picapedrers que fan els banys nous, un marroquí i l’altre equatorià.

 

Dissabte, 20. Ve per passar el cap de setmana el matrimoni d’en Jaume Tornil i la doctora Àngels. Na Paula i n’Eduardo dirigeixen un taller amb una dotzendeapersones.

 

Diumenge, 14. A l’eucaristia de les 10:30h celebram els 48 anys del P. Olivier. Els feligresos que solen venir a la missa dominical ens acompanyen a la taula.

 

Dimarts, 16. Venen dues missioneres de l’Institut Vrbum Dei (Catalina Morell i Francisca Gost), que passaran aquí un mes de desert.

 

Dijous, 18. Avui ve un grup per fer mindfulness, coordinat per Carles García, d’Andraitx.

 

Divendres, 20. Grup d’Eli Mercadal, unes 16 persones.

 

Diumenge, 21. Dina amb nosaltres la voluntària Maria del Pilar, que ha pujat amb una amiga.

 

Dimecres, 24. Puja en Miquel Palou per fer feina a la biblioteca. Quatre persones passen un dia aquí dalt, i al vespre e s reuneixen amb un bon grup de gent preparant una nova fundació amb el nom de Climent Garau.

 

Divendres, 26. Ahir dinaren a la nostra comunitat les dues missioneres del Verbum Dei, Catalina i Francisca. Avui el P. Miquel sopa amb quatre amics col·laboradors de la Procura de Missions. Ve na Jerònia Quetglas amb la seva parella.

 

Dissabte, 27. Un degoteig de gent: Dinen amb nosaltres les voluntàries: Pilar Marín i Rosa. Maria Mas fa treball voluntari tot el cap de setmana. Carlos Mesa i la seva esposa dormen a la Casa d’Espiritualitat. El grup d’ Alexandre fan unes hores de meditació

 

Diumenge, 28. Grup de Tomeu Artigues (una vintena), a la Sala de Meditació. Dinen amb nosaltres les voluntàries Maria Mas i Caro Repiso.Maig 2020

Dilluns, 4. Ahir férem la reunió dels diumenges, on compartim un poc com ens trobam l’avaluació dels treballs fets, les noves necessitats. Se centrà un poc en Juan Nelson, que ja es despedeix. Contà algunes experiències espirituals i prenguérem un gelat en honor d’ell. Avui ja ha partit perquè s’ha de canviar de pis i té moltes coses a fer. Hem de reconèixer que la seva ha estat una presència molt agraïda, sempre ha donat una mà allà on podia i és un amic que no oblidarem fàcilment.

 

Divendres, 8. El P. Miquel presenta a la comunitat una petita mostra de quadres que ha pintat, cercant la combinació de colors i, també, l’oportunitat de llevar-se l’estressament de damunt.

 

Diumenge, 10. S’acaba la fase O de l’Estat d’Amenaça, demà passam a la Fase 1 i es suavitzaran un poc les condicions. En Juan Nelson, que ja s’enyorava, ha pujat a la missa dominical i ha dinat amb nosaltres. Boira i un poc de pluja insistent.

 

Dissabte, 16. Hi comença a haver un poc de moviment. Ahir pujà el voluntari Miquel Palou per a continuar la digitalització de la biblioteca. Avui ha pujat el matrimoni de Jaume Tornil i Àngels a passar el dia i en Toni de Campos, que ens ha duit un parell de kilos de caragoles.

 

Diumenge, 17. S’obren les esglésies i ermites per a celebrar el culte cristià. Aquí celebra el superior i després dinam els tres membres de la comunitat, el brasileny Flori, el col”laborador de la Procura Pere Cases amb una amiga paraguaiana que nom Diana, i els dos campaneters Toni i Sebastiana.

 

Dilluns, 18. Avui, després de la quarantena, ens visita la voluntària manacorina Ana Servera.

 

Dijous,21. Dinen amb nosaltres en Miquel Palou i n’Aina Servera, que han vengut a ajudar un poc.

 

Dilluns, 25. El nostre superior aprofita que la casa no té activitats, per a continuar la reforma i manteniment del primer pis, afegint un altre bany.

 

Divendres, 29. Torna en Miquel Palou per a continuar digitalizant la biblioteca.

 

Diumenge, 24. Festa de l’Esperit Sant, amb eucaristia presidida pel P. Miquel. A la taula, ens acimpanyen els voluntaris Jaume Tornil i Àngeles i na Sebastianeta de Campos.Abril 2020

Dissabte, 4. El Govern decideix allargar dues setmanes aquest període de reclusió a casa.

 

Diumenge, 5. Aquí es pot dir que no ens ha visitat ningú, fins avui que han pujat alguns membres de Protecció Civil per veure si estàvem bé. El P. Miquel els ha regalat un poc de verdura fresca de l’hort.- Assistim a la missa televisada del sant Pare a l’església de sant Pere de Roma.

Dissabte, 11. Celebram una Setmana Santa molt atípica. El P. Miquel segueix organitzant un manteniment i neteja generals. L’esglesieta tancada, així com les parròquies que servim. Hem seguit les celebracions principals per la Seu de Mallorca o les del sant Pare a sant Pere de Roma. Ahir, divendres, vàrem fer el recés, Predicat pel P. Jaume. Guardam el dejuni, amb una sola menjada forta al migdia. La cuinera es despedí ahir fins dimarts.

 

Diumenge, 12. Pasqua de Resurrecció del Senyor!Ahir vespe seguírem la vigília del papa i avui el nostre petit grup ha celebrat l’eucaristia presidits p’en Miquel. En Juan Nelson ho ha gravat per pujar-ho al canal de youtube i felicitar així i reforçar els llaços amb tots els nostres voluntaris. Aquests dies han cancel·lat la seva vinguda els grups d’Angustias Ortega (del 3 al 5) i els de Paula i Jutta (dissabte, 4).

 

Dimarts, 14. Segueix el mal temps. Aquí dalt, molta boira. Ha plogut un poc, de 15 a 20 litres, però insuficient. Ahir férem una segona reunió els 5 que estam confinats a Sant Honorat, per avaluar i programar la nova setmana.


Març 2020

Diumenge, 1. Dia de les Illes Balears. Aquí dalt no es nota, perquè el grup està guardant el silenci més escrupolós. Venen a dinar en Sebastià Prats, un cursillista 444conegut, iamb la seva dona Cati, infermera a Son Llàtzer, i els fills Jordi i Joan

En acabar, el grupet de n’Hermínia ens crida per agrair -nos públicament lque “és un luxe comptar a Mallrca amb una comunitat que els faci sentir com a ca seva”.-

El P. Jaume comença a predicar la Quaresma a Porreres. Avui titula el tema. “Quaresma del coronavirus i les seves temptacions. No sigueu tòxics per ningú!”. Tenguent en compte que encara no pot conduir de nit, el ve a cercar en Simó Tortella, gestor de la parròquia i alumne seu en els estudis de preparació del diaconat. Ell mateix publica la gravació de l’eucaristia a la TV de Porreres. Sopa a ca seva.

 

DEL LLIBRE DE VISITES

 

“Estoy muy agradecida de mi corta pero aprovechada estancia en vuestra Ermita.

 

En cuanto pueda, os visitaré nuevamente...”

 

El P. Jaume començà ahir vespre a predicar la Quaresma a Porreres, la ’homilia de l’eucaristia dels diumenges. Avui no es fa com antigament, amb pedicacions d’una hora. Una homilieta beru d’uns 10 a 20 minuts. Però també cercam maneres a les noves btecnologies. En Simó Tortella (alumne seu a les classes de preparació pel diaconat) grava la missa i la pija a Porreres Televisió. De part de l’Ermita hem oberr un canat de youtub anomenat “Des de Sant Honorat” i les cinquanta perdsones de la caella del Roser es multpliquen. En acabar, ja li havien fet clic un centenar de persones. Tenim el projecte de que el P. Olivier aprengui la tècnica i pujarem al canal les nostres activitats.

 

Dimarts, 3. El P. Miquel començarà una campanya missionera de 15 dies per Córdoba i Jaen, acompanyat el P. Erneste Baribtsa, rwandès, resident a Madrid. Avui particpa al consell de la Delegació i parteix demà o passat.

 

Dimecres. 4. Tranquil·litat a l’ Ermita. Ha fet un temporal de vent. El P. Olivier baixxa avui al metge per tornar a l’hora de dinar, així xom el P. Jaume que havia baixat ahir dematí.-

 

Dijous, 5. El P. Jaume baixa a fe una classe de sinòptics.

 

Divendres, 6. Ve el grup d’en Xavier i na Sílviia fins diumenge després de dinar. Seran una vintena de persones. El tema és Respiració, meditació i mantra.

El P. Miquel envia una foto de l’equip que col·lbora amb l Procura de Missions a Jaé. Són dones majors d’edat, però joves per les inquietuds apostòliques

 

" Estimat Jaume,

 

He escoltat la teva predicació. M'ha agradat molt sentirte, sentir el teu llenguatger, el mallorquí... Feia tant que no el sentia... Gràcies.

 

Les teves reflexions, molt bones... Necessitem persones que mos ajudin a millor entendre a Jesus i el seu misatje...

 

Gràcies una vegada més.

 

Una abraçada ben forta. "

 

Dissabte, 7. El grup de Paula i Eduardo es reuneixen per a profunditzar el tema “L’acceptació i la desafecció”.

 

Diumenge, 8. Avui tenim un diumenge ple de gent. De la cuina s’encarreguen la família de n’Emili i Puri, lleidatans, assídus a les nostres celebracions dominicals, i que també prepararen i celebraren el matrimoni dels fills Meritxell i Joan. Venen acompanyats dels seus fillets Joan i Cloe i de la seva amiga Margalida Ferrer.- En Flori també ens serveix de bona ajuda.

 

Dilluns, 9. Avui convidam a dinar una senyora amiga de Sant Honorat, la senyora Esperança Genovard.que ara viu a Menorca.

 

Dimarts, 10. Es reuneixen a ca nostra els integrants de la Unitat Pastoral de Montuïri (Els mossens Antoni Riutort, rector, els vicaris Francesc Xavier Ritort i Olivier Lotele, el diaca Joan Carles Thomàs, i el jubilat Francesc Ramis. Un dinar molt festiu, que el grup agraeix.

 

Dimecres, 11. Puja el P. Jaume acompanyat del bon amic Fernando Tolosana. Aquest ens regala una televisió que ens servirá per modernitzar els nostres mitjans de comunicació.

 

Divendres,13. Teníem la casa piena, amb prenotació de tres grups: El de Mari Carmen fins diumenge que ve, sobre meditació (23), el de Iniciació a la Interioritat de Paula i Eduardo. I el grup de Jutta (nou joves alemanys residents a Mallorca, acompanyats per un capellà catòlic).

 

Dissabte, 14. El Govern declara l’estat d’alarma, amb ordre de tancar-se a ca seva, suspendre les concentracions esportives i concerts, les trobades de catequesis y de formació, la dispensa del compliment dominical, no viatjar sense necessitat, etc. Hem d’anul·lar els grups programats. En principi, durarà 15 dies, però ja es parla d’allargar-lo.

 

Diumenge, 15. Se`n van els poquets que quedaven a casa. No acudeix ningú a la missa dominical.Suprimeixen la missa de les 29h a Porreres, on predicava el P. Jaume. A altres llocs començaran demà.

 

Dilluns, 16. Aquí deu esser, sens dubte, una de les cases més apartades de Mallorca. Només quedam els PP. Olivier i Jaume, la cuinera Linda, l’amic brassileny Flori, el voluntari Juan Nelson i el P, Miquel que ha arribat avui de matí de la seva campanya d’animació missionera. Aprofitam per acabar el dia amb una eucaristia devora la foganya.

 

Dimarts, 17. Ahir feu molt de vent i avui, enrevoltats de boira. El P. Jaume segueix gravant els sermons de les dominiques quaresmal per a pujar-les al facebook i youtube. Els obren de 300-400 persones. Silenci total. Ningú es mou amb els militars i guàrdia civil que vigilen per tot arreu..

 

Divendres, 20. Ens avisen de què avui han mort dos germans de la comunitat de Palma: El P. Jesús Deán i el P. Joan Arbona, que havia passat uns mesos aquí mentre li ho permeté la malaltia. Molta gent l’apreciava i ella ja duia Sant Honorat dins el coret.- El Govern ha prohibit celebrar funerals i actes de molta gent, així que se’n van amb la senzillesa més gran. Els ho farem quan el temps ho permeti.

Diumenge, 18. Ens feim bona companyia els tres capellans amb els dos laics. Avui hem celebrat a la capella, a les 10:30h, A les 16;30h ens reunim a la sala de la fundació per veure junts una pel·lícula. Triam “El cuaderno de Sara”, que té l’aventatge de parlar de la situació del Congo. Suspenen les seves jornades programades els grups de Mariona, Jaume Reynés, Cati Pastor, Eli i Carlos.Febrer 2020

El nou Consell Animador General de la nostra Congregació.

Diumenge, 2. Festa de la candelera. El Capítol ha acabat i tornen a cas els PP. Jaume i Miquel que hi han participat, amb un doll de congregants d’altres delegacions, desitjosos de visitar la casa fundacional abans de tornar al seus països. Molt de moviment cap a Palma i a l’aeroport.

 

Amb aquest traspàs, el nostre superior, P. Miquel, conclou la seva tasca de conseller general.

 

Dilluns, 3. Es reuneixen 20 alumnes del col·legi de sant Gaietà dels Pares teatins, amb Maria Gener.

 

Dimarts, 4. Un altre grup de 23 alumnes del mateix col·legi.- Compram vuit camions d’aigua per 400 €. En Bernat Alemany ve a cercar als dos PP. argentins Daniel E. Echeverría i Anaclet Mbuguje per dur-los a sopar a ca seva. En Bernat cursà la teologia, fou ordenat i exercí els primers ministeris a la parròquia de Jesús Salvador de Bones Aires.

 

Dimecres, 5. Torna n’Aina Servera per a quedar aquí fins demà. Devers les 17:00 h ve el P. Josep Amengual per a endur-se’n el P. Anaclet a La Real. Torna el P. Olivier que ha passat dos dies a Palma, veient als germans africans. Per a sopar pugen el P. Miquel, el P. Michel A. Ekani i la voluntària Clarita d’Asís, que passarà una setmana aquí.

 

Dijous, 6. Després de berenar el P. Jaume baixa als PP. Emilio i Daniel, antics superior i vicari generals que havien pujat a descansar dos dies a la casa mare. El P. Jaume començà dilluns passat un curs a l’Institut Superior de Ciències Religioses sobre Sinòptics i Actes. Té dues classes els dilluns i una els dijous.

 

La revista Modèlics amics del Seminari dediquen part de la seva publicació al Santuari de Lluc, i publiquen una Reinterpretació de la figura de la Mare de Déu de Lluc del P. Jaume Reynés. També un altre de l’historiador P. Josep Amengual als 128 anys dels MSSCC a Lluc. Es pot veure a https://www.amicsdelseminari.com/revista-modelics

 

Divendres, 7. Feim reunió de comunitat. Devers les 16:30 h es despedeix el P. Michel A. Ekani. Comença amb el sopar i acaba dissabte cap a les 19’00 el curs dirigit per Carles Panadés (una 22vintena de persones).

 

Dissabte, 8. Avui capvespre es reuneix el grup de Introducció a la meditació i a la interioritat, dirigit per Paula i Eduardo. El tema era “L’amor: autoestima i compassió”, i estava anunciat pel 15 de febrer, però han hagut de doblar la convocatòria perquè el mes passat vengueren uns 50 participants. – Després de de la missa vespertina el P. Miquel assisteix a un concert que hi ha a la parròquia, i els músics el conviden a sopar.

 

Diumenge, 9. Ve en Tomeu Artigues amb una vintena de persones, que es reuneixen a la Sala de Meditació.- Dinen amb nosaltres en Pere Cases i dues amigues. El P. Jaume baixa a la comunitat de Palma, perquè demà l’operen de la segona cataracta a l’ull esquerre.

 

P. Olivier baixa al metge dilluns i dimecres.

 

Dilluns, 10. Maria Gener torna amb el Col·legi de sant Gaietà (amb 25 alumnes) i dimarts amb 24.

 

Divendres,14 al Dilluns, 17. Ve el grup d’Anne amb una dotzena de persones.

Diumenge, 9. L’amic Andreu Genestra vengué a passar un cap de setmana amb la seva família. Té una estrella Michelin i ens preparà un dinar extraordinari.

 

Dissabte, 15. El grup de Paula i Eduardo tenen el seu encontre sobre “L’amor: autoestima i compassió”.

 

Dimarts, 18. A Sant Honorat torna un altre curs del Col·legi de Sant Gaietà (25 participants). Malgrat això els tres membres de la comunitat fan un esforç per assistir al primer recés de la Delegació després del passat Capítol, que es reuneix al monestir de sant Bernat.

Divendres, 21. Grup de Catarina Borràs fins al diumenge

 

Dissabte, 22 El P. Miquel celebra unes noces a l’Ermita. El grup de Iniciació a la Interioritat es torna desdoblar per a dedicar 2 hores a la meditació.

 

Dilluns, 24. Venen cinc religiosos paüls a fer una jornada de recés.

 

Dimarts, 25. Arriba n’Alfonsina Ramírez, una xilena professora d’art a un col·legi internacional de Santa Maria, i aprofita per a retirar-se dos dies i dibuixar... Ens regala una bella panoràmica de la vista d’Es Plà.

 

Dimecres de cendra, 26. Torna el P. Jaume, després de passar dues setmana a Ciutat en el postoperatori de la vista. També puja Manel Perelló, un cursillista jove d’orígen dominicà que estarà fins divendres capvespre i que fa feina d’extra a TVE.

 

Divendres, 28. Grup de la valenciana ’Hermínia Gisbert fins al diumenge (unes 20/25 persones). Tracta del mindfulness Florentino, un amic brassileny del P. Miquel, ens acompanya tot el cap de setmana

 

Dissabte, 29. Grup de Jutta (8 participants), sense dinar.

 

DEL LLIBRE DE VISITES:

 

" Que la luz del Amor siga brillando en vuestros corazones para seguir alumbrando a los peregrin@s del mundo que llegamos buscando saber quiénes somos en realidad y anhelando el Epírtu que nos hace Uno . Que entre tod@s consigamos mantener encendida la llama viva de este lugar, imperecedera. Gracias por toda esa Amorosa Luz! Que el Universo mantena y proteja esta llama hasta la Eternidad! "


Gener 2020

Dimecres, 1. Any Nou, Crònica Nova, redactada pel P. Jaume Reynés. Començam l’any nou amb la benedicció de Déu. La gent que quedà a romandre després de la Vetla de la Llum d’ahir vespre, parteixen a mig matí. El P. Jaume celebra aquí l’eucaristia de la festa de la Mare de Déu amb 4 persones. El P. Olivier, a Montuïri. Ens asseiem a taula els quatre membres que formam aquesta comunitat de la Casa mare de la Congregació: P. Miquel Mascaró superior, P. Melsior Fullana (que viu a Ariany), P. Jaume Reynés i P. Olivier Mboba. El P. Miquel ha preparat un bon dinar de gambes, sopa d nadal, bacallà a la mallorquina i postres nadalenques.

 

 

Dijous, 2. Nadal de la Delegació a Sineu. Ens trobam al restaurant del Molí d’en Pau, gestionat per la família d’en Joan Riera Cànaves. Quatre congregants de La Real i quatre de Sant Honorat. Dins un reservat privat hem departit des de les 12 fins a les 15h, parlant del món i de la bolla, de la Delegació, del pròxim Capítol General, etc. Agraïm que ens fan un preu especial, com a membres de la mateixa família.

 

Divendres, 3 i Dissabte, 4. Ve a passar dos dies de recés per a començar l’any nou na Laura Selva, argentina que ja fa vint anys viu a Mallorca. Al migdia també ens acompanyen na Maria Pilar, la doctor Inès Barceló i la seva filla Maria i na Margalida Miró. Aquestes dues darreres regalen una panificadora a la comunitat. Tenim reunió de comunitat.

 

DEL LLIBRE DE VISITES

 

“Muchas gracias por vuestra hospitalidad y cercanía, me he sentido en casa. Ha sido corto pero intenso, me llevo este sitio en mi corazón. Me ha dado todo lo que necesitaba en este momento. Me he emocionado mucho en la misa de hoy, pues se ha descrito lo que he sentido con tanta claridad estas Navidades. Mi deseo de recogimiento y el alejarme de lo superficial”.

Diumenge, 5. Ens conviden a dinar a ca’n Guillem de Marina (Algaida) amb la seva dona Maria Teresa i la cosina Antònia.

Dilluns, 6. Festa de l’Epifania. Avui ve molt poca gent a la missa, només 4 persones, inclosos els capellans. A la taula, hem convidat dos amics poblers antics-blauets: Tomeu Serra Soler i Gabriel Ferragut. El P. Miquel celebra a sant Joan en substitució del P. Olivier, que no es troba molt bé. El P. Jaume baixa a Alaró i Palma, on té visita amb l’uròleg.

 

Dimecres, 8. El P. Miquel puja al P. Eric Izabayo, el primer que arriba, procedent de Rwanda, per a les reunions convocades per la Fundació Concòrdia Solidària.

 

Dijous, 9. Avui venen en Massimo per a fer feina de voluntariat i na Cristina Palmer (una llucmajorera, conductora d’autobús, practicant de la meditació des de temps enrere), que quedarà fins demà. El P. Olivier baixa a Palma per arreglar papers i treure`s el carnet de conduir espanyol.- Els PP. Miquel i Eric van a Vilafranca de Bonany per assistir a un sopar solidari. Hi assisteix un trentenar de persones. N’ Eric dona compte del projecte “Cuida su vida” a favor dels disminuïts que gestiona a Rwanda.

Divendres, 10. De bon matí baixam n’Eric a Algaida perquè vagi amb en Bernat Alemany, director del Secretariat de les Escoles Joaquim Rosselló, al col·legi dels Sagrats Cors de Sóller, on han programat una jornada d’animació missionera.- La nostra cuinera Linda avisa que ha de partir cap a Canàries per assistir a la seva mare que ha tengut una pneumonia.- Avui capvespre han vengut Helder i Mary fins diumenge després de dinar. Dues senyores anglòfones, residents a Mallorca, que venen cada any per aquest temps. També sopen amb nosaltres na Paola, n’Eduardo i la seva germana.

 

Dissabte, 11. Es troben aquí na Patricia i una dotzena d’animadors dels jesuïtes. El P. Miquel baixa amb el P. Eric a celebrar a Randa amb la intenció de què els pugui explicar un poc els projectes solidaris que duim a Rwanda.

 

Dimarts, 14. El P. Miquel està molt enfeinat acabant d’organitzar la trobada d’animadors de Concòrdia que es farà aprofitant ‘avinentesa del Capítol. Avui capvespre hi ha Consell de Delegació a La Real: El P. Miquel s’excusa perquè va de metges. Hi acudeix el P. Jaume, secretari de la Delegació. Després va a l’oftalmòleg que li senyala fetxa per operar-se de la segona cataracta.

 

Dimecres, 15. El P. Olivier s’encarrega avui de la cuina perquè na Linda segueix amb la mare. A l’hora de dinar es junta amb el P. Jaume, P. Eric i P. Daniel Echevarria i van dinar a Sa Talaieta d’Algaida.- Devers les 16’30 arriba el grup de col·laboradors des d’Argentina, República Dominicana, Camerún, Rwanda, Roma i Mallorca. Comencen a les 19:00h, a la Sala de la Fundació. N’hi ha nou que sopen aquí. Els tres mallorquins se’n van a dormir a ca seva.

 

Dijous, 16. Mentre es desenvolupa la trobada dels animadors de Concòrdia, ens arriba la festa dels sants patrons: Els PP. Jaume i Olivier participen a Algaida a la festa del patró San Honorat de Arlés i bisbe de Lerins. El P. Jaume és el predicador d’enguany. Del seu Ajuntament depèn la nostra Ermita.- L’amic Massimo (del restaurant Pa Torrat de Sineu) ens cuina un menú italià de primera mà.- Per fer el sopar i el dinar de demà continua la llista de voluntaris. Avui venen na Cristina Palmer i el seu marit Virgili. Es PP. Jaume i Miquel no sopen aquí, s’han desplaçat fins a Sa Pobla per a prendre part en les Completes de sant Antoni. El seu cosí Toni Celià, investigador, és el clamater d’enguany.

 

Divendres, 17. Festa de sant Antoni. Puja el Superior General, P. Emilio Velasco. Na Sabrina Canofari ha aprofitat el temps per a preparar un tiramissú italià, ponderat per tothom.

Dissabte, 18. Avui despedim els esposos Cristina i Virgilio que ens han atès, des de la cuina, amb forts aplaudiments. Ahir vengueren en Jaume Tornil i la doctora Àngels per a donar una màs i avui s’afegeix la manacorina Aina Servera, amb la seva bateria de llaunes plenes de panadetes i robiols.- El grup de Concòrdia s’ha augmentat amb algunes incorporacions de darrera hora per a la cloenda.- A la Sala de Meditació tenen la seva trobada el grup de Introducció a la Meditació i a la Interioritat de Paula i Eduardo, amb el tema “L’ego: por i culpabilitat”. Són devers 40 i parlen de la necessitat de posar límits.- Ens distribuïm les misses sabatines d’aquesta manera: P. Olivier a Montuïri, P. Jaume a Randa i P. Miquel a s’Alqueria Blanca, on funciona un grup d’antics col·laboradors de la Procura, amb els PP. Jean Marie Hafashimana i Anaclet Mbuguje. Alguns participaran en el fogueró de Randa, típic de sant Antoni.

 

Diumenge, 19. La Borrasca Glòria, ciclogènesi mediterrània, fa dies que s’anuncia amb ventades i pluges que poden arribar als 100 litres a la serra de tramuntana. Festa Major de Sant Honorat a la nostra ermita, que es fa sempre el diumenge després del 16 de Gener. El P. Jaume adelanta la seva sortida cap a Lluc amb el Superior, el Vicari i la Germana Viviana Aróstegui que tornarà assessorar la metodologia del Capítol. El mal temps també ha fet que pujàs menys gent de la que s’esperava. Presideix l’eucaristia el P. Miquel Mascaró, amb els tres concelebrants africans PP. Olivier, Anaclet i Jean Marie Hafashimana. Aquest ha estat l’encarregat de predicar l’homilia. Es reparteix un piscolabis a tots els assistents i dinar per els convidats (una trentena). Després el grupet que ha quedat aquí, de congregants i laics, parteixen cap a Lluc on estan citats per a començar el Capítol a las 19:00 h.

DIlluns, 20. Torna na Linda que era a les Illes Canàries per la malalia de sa mareta. Al front de la casa queda n’Olivier amb la companyia d’alguns voluntaris que han promès acompanyar-lo durant les dues setmanes que durarà el XXè Capítol General (Aina Servera, Juan Nelson...).- A Lluc, la primera setmana es viu una bella experiència de Missió Compartida per què, a més dels capitular, comptam amb una dotzena de laics i laiques i de dos religiosos nostres, africans, convidats.

Dissabte, 25.. Després de sopar entra el grup de Laura (unes 15 persones) que treballaran el joga visual fins demà, diumenge, després de dinar. Es reuneixen a la Sala de Meditació.

 

Divendres, 31. Des de Lluc publiquen un comunicat de premsa dient que avui s’ha elegit el nou Consell d’Animació General de la Congregació. Superior General, el P. Antonio Fernández Cano (valencià), Vicari i Secretari Generals (P. Emilio Velasco Triviño, madrileny, que fins ara exeria de Superior General), Administrador General (P. Dominique Savio Tuyisenge) i Consellers (P. Anaclet Mbuguje, rwandès, i Paulin Neme Ebanda, camerunès). El comunicat diu que s’han demanat com ha d’esser la nova cordialitat (o socors competent) per oferir al segle XXI.