CRÒNIQUES DE L’ERMITA DE SANT HONORAT

Cronista: Jaume Reynés, MSSCC


DESEMBRE 2022

Dijous, 1. P. Olivier es pot prendre avui el dia lliure.

 

Divendres, 2. Ens reunim a taula els tres membres de la comunitat, Kevin, Toni, el cuiner, i Jaume Bernades, el qual ens ha duit un dinar exquisit de llom amb esclatassangs i altres bolets. Ja tardet, puja Cristina, la seva dona, per acabar d’editar els dos vídeos.- Kevin assisteix a la reunió de comunitat per a coordinar la seva feina a l’Ermita i preparar la propera partida del P. Miquel cap a la Índia. Preparatius als dos casals perquè n’esperam més de 30 per aquest cap de setmana.

 

Dissabte, 3. Comença el grup de n’Eva Caimari Caldés, amb 32 participants. El programa, ha inclòs sessions de Tai Chi y Gi Gong 12 Meridianos a càrrec de la Mestra Eva, de filosofía budista, respiració i meditació dirigides pel savi Khenpo Lama Thinley Tharchen, i de Chi Kung Zhang Zhuang i Kung Fu amb Laoshi Ricardo Cusatti.- També venen Miquel Riutort i Katja, els quals no queden a dinar.- Pujam el segon programa audiovisual. El primer fou comentat per unes 80 persones i compartit una vintena de vegades.

 

Diumenge, 4. El nombrós grup s’acomiada amb molt bona avaluació. Ens envíen el següent comentari d’una alumna:

 

“A la zaga de nuestros maestros del Centro de Estudios Orientales de Palma nos hemos reunido más de 30 alumnos en la Ermita de Sant Honorat (Randa) con el objetivo de relajarnos, huir de la cotidianeidad y, por supuesto, practicar nuestras artes marciales favoritas refugiados en este mágico entorno durante un fin de semana. El programa, que ha incluido sesiones de Tai Chi y Gi Gong 12 Meridianos a cargo de la Maestra Eva Caimari Caldes, de filosofía budista, respiración y meditación dirigidas por el sabio Khenpo Lama Thinley Tharchen y de Chi Kung Zhang Zhuang y Kung Fu con Laoshi Ricardo Cusatti , nos ha fascinado. Las clases han tenido lugar con la seriedad, profesionalidad y espíritu de aprendizaje colaborativo a que nos tienen acostumbrados, por lo que han supuesto para todos un avance importante tanto desde el punto de vista personal como académico.

 

Los aposentos dignos y austeros, algunos habitados en el pasado por ermitaños tan ilustres como Ramon Llull, la sencilla capilla que invita al recogimiento, la comida vegetariana preparada con los productos del huerto ecológico y servida con cariño y eficacia, las labores de apoyo en el comedor y en la cocina que nos divierten y nos permiten colaborar, los paseos por estos hermosos parajes donde el tiempo parece haberse detenido, la generosidad, el respeto y la amistad entre compañeros, el universo confabulado con nosotros para hacer brillar el sol contra todo pronóstico….. son también elementos que han enriquecido nuestra práctica y que han facilitado nuestros ensayos meditativos permitiendo a algunos percibir cómo el trino de los pájaros cesaba al compás de nuestras pausas y a otros disfrutar de un viaje fugaz hacia Cabrera.

 

El renacer exhuberante del sol entrenublado desde el mirador, la meditación en la gran sala con fondo crepuscular al calor de la chimenea, el ejercicio del silencio, la contención del exceso, la apreciación de la diferencia, el control de nuestra mente, la importancia de la compasión para alcanzar la felicidad, la plegaria coral de Las Lamparillas tras la voz grave y aterciopelada del Khenpo Lama son, sin duda, algunas de las experiencias vitales propiciadas por este espacio interreligioso y acogedor, que nos llevamos con nosotros para siempre.

 

Gracias a nuestros maestros por la energía y conocimientos que nos han transmitido, especialmente a la Maestra Eva Caimari Caldes, directora del Centro, por haber perseguido esta iniciativa que ya hacía tiempo que la ilusionaba, y al sacerdote Miquel y al resto de los Misioneros del Sagrado Corazón por habernos recibido en su comunidad con ese corazón tan abierto. ¡Estamos deseando volver!”

 

Dilluns, 5. Baixam a La Real per a fer el nostre recés mensual, coordinat per el delegat P. Petero. Acordam algunes dades que faltaven a l’agenda d’aquest curs.

 

Dimarts, 7. Ve un grupet, en torn d’Antoni Marco Sabater, que es reuneix a la Sala de Meditació, fins a les 15’00. Guarden silenci i mengen i beuen dels aliments i infusions que han duit ells mateixos.- També passa per aquí mossèn Vicenç Miró, amb tres o quatre amics, que fou membre de la nostra Congregació y resident d’aquesta casa.- Kevin Lomba puja a retirar-se a l’Ermita del Pou i atendre a les seves feines tot el cap de setmana.- El P. Olivier està molt ocupat amb els estudis i tasques encomanats del seu curs online de Logoteràpia. Per afegitó, també coincideix amb el mundial de fútbol a Qatar, el qual és el seu esport preferit. En Toni Llabrés s’ajunta als passadors de pena, ja que hem de dir que la selecció roja ha perdut contra Marroc.

 

Dimecres, 8. Festa de la Puríssima. Missa a les 10:00h. Després adornam l’església penjant les neules tradicionals, amb un naixement fet de grans carabasses i amb un “arbre de nadal”, confeccionat per la parella de Flori i Michele, amb una figuera de moro i motius adients. En acabar, arribam a la finqueta d’aquesta canadenca, convidats a fer-hi un vermut de confraternitat.

 

Divendres, 9. Aquesta cap de setmana tenim la casa plena, amb grups molt diversos: A títol personal, l’advocada Teresa Garcia i una italiana, anomenada Valeria Covel·la, procedent dels recessos de meditació profunda dirigits pel P. Miquel i na Carmen Duque. Aquesta ve en pla de voluntariat per a donar-nos una mà, cosa ben necessària.- Una metgessa, anomenada Alejandra, amb una dotzena de participants, imparteix un taller sobre medicina i espiritualitat.- Kevin Lomba, reuneix un altre grupet (xx) entorn dels principis i pràctica de la permacultura.

 

Dissabte, 10. El P. Jaume inaugura un altre taller sobre diàleg interreligiós, que s’ha de reunir i menjar a la Sala Ramon Llull. Hi participa gairebé una vintena, procedents dels grupets bíblics que acompanya. El P. Miquel fa la introducció, es visiona una entrevista al iogui i professor de ioga Marcelo sn. Dharmajyoti, feta p’en Tomeu Oliver, en Jaume Bernades i el mateix P. Jaume. Tenen també les seves intervencions: Paula Cantallops (sobre Déu parla en el silenci), el P. Jaume (el cristianisme ès la única religió que proclama un Déu que ha parlat encarnant-se en Jesús), el P. Josep Amengual i Batle (ha presentat el llibret del beat Ramon sobre Els cent noms de Déu). Han tengut una hora de pregària contemplativa i han finalitzat amb l’exposició del recent viatge a Libèria (coordinada per l’advocat Manolo Feliu).

 

Diumenge, 11. Ha plovisquejat tot lo dia, cosa que ens alegra ja que no plou de debò en tot l’any. Els grups acaben, seguint el seu ritme. El d’en Kevin, amb un concert d’acordió de música clàssica, en mans de l’artista argentí Fernando Gonta. A causa del mal temps, no ens hem reunit més de 10 persones, però el concert ha estat un luxe, estrictament familiar.

 

Dijous, 15. Els tres membres de la comunitat participen al recés de la diòcesi celebrat a Pina. Mossèn Gabriel Amengual ès l’encarregat de predicar sobre el tema Ministeri i seguiment.- Mossèn Pere Fiol, cronista de la diòcesi, diu al P. Jaume que no deixi de fer aquestes cròniques de Sant Honorat perquè hi ha moltes activitats que només es fan aquí.- Venen a dormir aquí en Jaume Bernades i un amic seu, eivissenc, anomenat Lluïs, veterinari.

 

Divendres, 16. Dinen amb nosaltres en Toni, cuiner, i en Kevin.

 

P. Miquel baixa a La Real per a participar en la xocolatada solidària organitzada per la fundació Concòrdia.

 

Dissabte, 17. Ha anul·lat el grup reservat a nom de Tonina. Ens sap greu perquè ja havíem fet la compra i reservat el lloc. Tots deim al P. Miquel que es decidesqui a demanar una quota de reserva des del mone ten què es fa la inscripció.- Es reuneix el grup de na Paula i Eduardo. Dina ella amb nosaltres, juntament amb una tia i el seu espòs.- Queden dues de les participants de pensió completa, fins demà: Dues dones de Maria, Joana Pastor i Antònia Castelló.- Pujam a les xarxes la quarta entrega dels vídeos “Desde la montaña mística de Randa”.- La casa d’espiritualitat estarà pràcticament tancada fins al 12 de Gener, i s’aprofitarà per fer obres de millora.

 

Dimarts, 20. Aniversari de la mort del P. Joaquim Rosselló. Feim una trobada de Delegació coordinada pel P. Petero i amb la presència del superior general. 10 en total, i 4 impedits d’assistir-hi.

 

Dijous, 22. Els PP. Miquel i Jaume dinen amb una família amiga d’Algaida. El P. Lotele, a Palma, i també convidat a sopar pels PP. Petero i Laurent. Demà hi haurà un concert a Randa.

 

Dissabte, 24. Els obrers se’n van. Arriba na Valeria, italiana, per a fer uns dies de recés i voluntariat. Tot a punt per a celebrar les misses de la vetla de nadal, i que la gent segueix anomenant “matines”. El P. Miquel celebrarà a Randa, P. Olivier a sant Joan i P. Jaume a Algaida.

 

Diumenge, 25. Celebram la missa del dia amb un bon grupet de gent. Compartim amb ells després al menjador una taca de cafè, una infusió, i coques nadalenques. Al dinar ens acompanyen na Valeria, en Toni de Campos i la seva filla Fabiola.- Cap al tard els PP. Miquel i Jaume se’n van a caseva.

 

Dimarts, 27. El P. Miquel ha sortit a la península a renovar una missió popular que hi donà fa anys.- Dinen amb nosaltres dos, Kevin i Iliana, una voluntària argentina.

 

Dijous, 29. Pugen per a felicitar-nos el nadal na Jas i la seva amiga alemana Esther.

 

Dissabte, 31. Ve en Marcelo Dharmajyoti, de camí cap a Tanzània, després d’haver estat alguns dies amb els seus pares ja molt ancians. L’acompanyen dues col·laboradores, Stephanie i Núria, la vicedirectora de la Fundació. A les 18:00h tenim un col·loqui, ben animat, a on seguim profunditzant en el diàleg interreligiós. A les 19:00h dedicam una hora a la pregària. La primera mitja hora es dirigida per el iogui, emprant aquesta pràctica mil·lenària i el cant d’alguns mantres. La segona, p’en Tomeu Oliver que usa algunes pràctiques molt parescudes dels Amics del Desert.- En acabar, passam el menjador. Els tres convidats es retiren a descansar. Els altres sopam plegats i feim un poc de sobre taula. A les 23:00h els resistents passen a l’església. on fan una hora de pregària en silenci i esperen que arribi l’Any Nou. Encomanam a Déu l’ànima del papa emèrit Benet XVIè, que ha mort avui.

 


NOVEMBRE, 2022

Dimarts, 1. Tots Sants. El P. Miquel visita el cementeri i celebra a Randa. El P. Olivier celebra a tres pobles: Montuïri, Sant Joan i Vilafranca. El P. Jaume celebrà ahir vespre a Algaida.

Dimecres, 2. La comunitat baixa a participar de l’Assemblea anual de la Delegació de MSSCC, al monestir de La Real. Es dediquen a informar de la situació de les comunitats i a revisar el projecte delegacional.

 

Dijous, 3. De 9:30 a 17:30 continua l’Assemblea. Seguim amb l’avaluació de la fundació Concòrdia Solidària i tractant alguns punts que demanen certes explicacions sobre el nostre projecte de la Casa d’Espiritualitat de sant Honorat. L’avaluació és bona, positiva, i podem pensar que no queda res per dir.- Avui vespre arriba el germà caputxí José Vicente Clemente, nadiu d’Alacant, i membre de la comunitat de Ciutat.- Entra el grup d’Hermínia (unes 25 persones) per a fer recés en silenci aquest cap de setmana. Sortiran diumenge després de dinar

 

Del 4 al 6 ens visita la voluntària Agnès per a donar un cop de mà a la cuina i al manteniment. També participa al taller sobre El càntic del càntics.

 

Dissabte 5, 2ª Sessió del Taller bíblic sobre el Càntic, coordinat per el P. Jaume Reynés. Hi tornen assistir unes trenta persones. De 17:00h a 18:00h el P. Jaume resumeix els punts que vérem el primer dia sobre la introducció. Després comenta el capítol primer, verset a verset. Toni Llabrés presenta, acte seguit, l’estudi del P. Frederic Raurell, OFM, “El plaer eròtic al Càntic dels Càntics”. El diaca de Montuïri Luís Segura, i traductor de poesia, comenta, elogiosament, el llibret de Lidia Maggi i Angelo Reginato, Dialoghi intorno al Cantico dei Cantici (Claudiana, Torino, 2018).- Finalment, Tomeu Oliver i la seva esposa Mercedes presenten un vídeo de César Vidal referit al nuviatge i ençaten un petit diàleg, el qual s’haurà de continuar a la pròxima sessió. Acabam amb una plegaria a partir d’un poema dels dos italians esmentats i d’un Himne a Sant Honorat del P. Jaume.- Aquest cap de setmana també s’ha aprofitat per a tallar el pi gros que jaa amenaçava perill sobre l’ermita del Beat Francesc Palau. El P. Miquel s’ha encarregat de que venguessin tres homes de la secretaria d’agricultura. Per a prestar-los ajuda han vengut alguns voluntaris, com Moisès Montiel, i l’argentí Damian.

 

Dilluns, dia 7. El P. Miquel surt de vacances. Aprofitarà per a visitar el amics de Galícia i fer un tram del Camí de Santiago portugués. Essent així que fa uns dies que tenim el canet Kudi molt destemprat, el baixa a Palma perquè el seu germà bessó Tomeu el pugui atendre més d’a prop. Tornarà, si Déu ho vol, dia 17.- L’argentina Silvana Burgos, professora de pilates, passa entre nosaltres el cap de setmana, Avui vespre ve el seu enamorat Gerardo M. Ayala Borràs, perruquer de professió. Sopen amb el P. Jaume, però ell dorm a la plaça a la furgoneta que li fa de casa.- Se’n va el caputxí.

 

Dimarts, dia 8. Silvana va fins a Alcúdia per a fer unes classes particulars. De capvespre els PP. Jaume i Olivier aprofiten per a baixar a Palma amb Gerard. El P. Olivier, per assumpte de papers. El P. Jaume, de metges.

 

Dijous, 10. Torna el P. Jaume amb en Jaume Bernades, el qual ens farà companyia aquest cap de setmana. Avui hi ha una DANA sobre la illa i fa un jorn plujós.- A la tarda arriba el grup d’Eli (8 persones).- També ha vengut en Damian, el xef argentí, de Sineu, com a voluntari a la cuina.

 

Dissabte, 12. Paula Cantallops dirigeix un taller per una dotzena de empresaris a la Sala Ramon Lull, de 10:00 a 14:00h. Un tema que no es tracta massa: “Humanitzar els empresaris”.- Se suma més gent al taller de n’Eli, amb un silenci rigorós, fins arribar a 28 persones.- Dina amb nosaltres Noelia, l’ex de Toni, el cuiner. Torna Kudi, sa i bo, el nostre quissó.

 

Diumenge, 13. Acaba el taller, amb avaluació molt positiva.- Agraïm a Jaume Bernades la seva col·laboració.

 

Dimarts, 15. Aquests dies fa molt de vent i el temps no convida a sortir. Però hi ha grupet de valents i valentes dones que pugen per a prosseguir la formació bíblica sobre els 4 Evangelis. Queden a sopar amb el P. Jaume en Guille i en Jaume Bernades. Aquest darrer, també a dormir.

 

Dijous, 17. El P. Jaume va a Monti-sion per assistir a la trobada De l’arxiprestat, aprofitant el cotxe del rector de Llucmajor, Miquel Àngel Frontera, el qual ha recollit també dos franciscans. P Olivier, en canvi, queda a cuidar la casa i a rebre una comanda d’aliments.

 

Divendres, 18. Reunió a La Real per elegir el membre que ens representarà a la Junta triennal. Allà ens ajuntarem amb el P. Miquel, tornat de seu viatge i descans.

 

Dissabte,19. Joan Xamena, amb unes 15 persones. Entrada amb el sopar de divendres. Sortida després del dinar del diumenge.

 

Diumenge, 20. Paula i Eduardo es reuneix amb el seu grup a la Sala R Llull. No dinen a la casa.- Un d’aquests dies el P. Jaume mostra les petjades del beat Ramon a sant Honorat al grup de jubilats de Montuïri.

 

Dimecres, 23. El P. Jaume aprofita per assistir, en representació de la comunitat, a la presentació del primer tom de la Història de Mallorca, del P. Josep Amengual. A la sala capitular del monestir de sant Bernat de La Real s’hi reuneixen més de un centenar de persones. El projecte (editat per Llibres Ramon Llull) paga la pena tenguent en compte que constarà de 7 o 8 volums.- El Miquel, mentrestant, passa dos dies a Sa Pobla. Presideix una taula redona sobre els 150 anys de les Franciscanes Filles de la Misericòrdia i, també, han presentat el vídeo de la Fundació Concórdia sobre Rwanda

 

Divendres, 25. Arriba Alejandro (d’Alacant, funcionari de presons) per a passar aquí uns quants dies de recés. El P. Olivier baixa tres dies a Ciutat perquè li arreglin els papers de la residència caducada.- Avui fins a dimenge, hi haurà un taller pel grup d’Eduardo i Paula Cantallops, d’ Iniciació a la interioritat.

 

Dissabte, 26. Recés de Pregària Profunda del grup del P. Miquel i Carmen Duque. Uns 18 assistents.- Els PP. Jasume i Olivier engeguen un projecte audiovisual titulat “Desde la Montaña Mística de Randa”. Setmanalment pensen pujar un vídeo d’uns 30 minuts a la nostra web, als facebooks personals i a altres plataformes. Comentaran les lectures dominicals i notícies de Sant Honorat.

 

Diumenge, 27. El P. Miquel parteix cap a sa Pobla per prendre part en un dinar familiar.- P. Jaume, baixa a Ciutat amb uns amics per assistir a la primera òpera produïda amb subvenció del Consell sobre l’Arxiduc.- Kevin Lomba, amb els col·laboradors i sobretot col·laboradores, ha reprès la netetja i activitats del Laboratori de Permacultura. Avui coordina una visita guiada al projecte.

 

Dimarts, 29. Ve la voluntària Aina Servera per a fer els cocarroiets que repartim a la festa de sant Honorat.- El P. Jaume té cita a la Policlínica i aprofita per enllestir els subtítols i editar el vídeo del Col·loqui entorn del Diàleg Interreligiós, que gravàrem a Alcúdia aquest estiu. Fa aquesta feina a l’apartament de Jaume Bernades.

 


OCTUBRE 2022

Dissabte, 1. Se celebra a la nostra ermita una boda protestant.- Avui ve una tal Dámaris, que farà molt bona feina de voluntària. Quedarà fins diumenge després de dinar. També na Lluïsa del Valle (orfebre) i la seva amiga Cristina Manrique, les quals viuen, totes dues, a Ciutat.- Venen també dos amics: Aina Pastor i Llorenç Mestre per a fer un recés de tècniques psicològiques.

 

Diumenge, 2. Torna a la celebració eucarística la benvolguda Doroty, una canadenca que ja té una norantena d’anys. Antiga guia turística, té una finqueta a Llucmajor, on viu tota sola. No faltava mai a la missa dominical, fins fa uns quants mesos quan ha empitjorat la salut. La seva tornada ha estat motiu de goig. També s’afegeixen a la missa els vells coneguts Débora i Juan Antonio, els quals demanen per integrar-se als grups bíblics. Al dinar que feim per a celebrar l’onomàstic del P. Miquel, convidam també en Bernat de Campos, bon amic que passa problemes de soledat i familiars.- Se’n van els danesos, excepte en Martín i un altre home.- A la sala de la fundació s’ha reunit un grupet de reïxi, per unes hores.

 

Dilluns, 3. Se’n van, amb recança, na Lluïsa i Carolina.- El CIS avisa que enviarà tres homes joves, i avui comença a fer feina el primer: un argentí anomenat Rodrigo. La casa es va buidant.

 

Dimarts, 4. Bateig protestant a les 15,30h. Celebrat per una parella de pastor i pastora.

 

Dimecres, 5. En Jaume Bernades puja per no deixar tot sol al P. Jaume.- Operen al P. Miquel d’un ull, molt satisfactòriament. Avui viatja a Madrid el P. Olivier.

 

Dijous, 6. El P. Miquel torna avui vespre, acompanyat de 4 almariencs. En Juan, el pare de família, és de la seva mateixa quinta, i feren junts el servei militar fa més de 40 anys.

 

Divendres,7. Es reuneix un grup d’una vintena de participants (mallorquins) presidits per n’Assumpta Mateu.

 

Dissabte, 8. Els Germans de La Salle venen a fer el seu recés. A l’eucaristia, presidida pel P. Jaume, fan ofrena del seu Projecte de Delegació, elaborat amb molta cura i il·lusió. Del 10 al 14, torna la metgessa Àngels Gensana. P. Jaume baixa a fer-se un PET a la clínica Rotger.

 

Dimarts, 11. Avui es fa una eco a la Policlínica, a les 14:00h.

 

Del 14 al 16, Alfredo Arcos amb 20/22 participants. Entrada divendres amb el sopar fins al diumenge després de dinar.

 

Dia 15, Paula Cantallops i Eduardo tornen amb el seu grup a la Sala de la Fundació. No dinen aquí.

 

Dimarts, 18. El P. Jaume imparteix el curset sobre les Comunitats Primitives, al c/ Pau, 1 A, de Ciutat. El personal ha disminuït molt, però queden molt entusiastes.

 

Dimecres, 19. El P. Jaume, en Tomeu Oliver i en Jaume Bernades van fins a Alcúdia per acomiadar a Marcelo Dharmajyoti. Primer enregistren una conversa sobre ioga i planifiquen un taller de diàleg interreligiós.

 

Del 20 al 23, Jordi Prunés amb una dotzena. Apuntam els noms de Sabrina, Lina Coll, Paul Redfern, Juanjo Rosselló, Maria Antònia Fuster, Magdalena Galmés i Xisca Caldentey. Entrada dijous amb el sopar fins diumenge després de dinar.

 

Del dilluns, 21 al 23, Núria Furgol amb 10/12. El mateix pla. Sala Meditació. Els PP. Jaume i Miquel agafen un constipat molt gros.- Ve na María Noel Croci Toné, equatoriana que fa feina a Ciutat, per a passar una setmana entre nosaltres, i vol continuar com a voluntària. També na Victòria Aguiló Picó (de sa Pobla) i el seu espòs Salvador (de Palma).El P. Miquel baixa a La Real per a celebrar una boda.

 

Del 24 al 30, El P. Miquel va a l’aeroport a esperar el P. Ramón S. Ramos, que arriba de S. Domingo. Juntament amb en Rodrigo posen pàrket a la sala de la Fundació. Obra d’un professional. Francisco fa el mateix pla que Núria. Un altre Ramon passa un dia de silenci aquí.

 

Dimarts, 25. Del divendres 2l al 30 Juan Antonio i Deborah, amb 28. No volen menjar sempre al menjador de la casa. Sala de Ramon Llull i Bugaderia.- Ens fan una visita en Jaume Tornil, la seva esposa Àngels i una amiga que els visita.

 

Dimecres, 26. El P. Nino surt avui amb la família de Bernat Juan Rubí i Adela, la seva esposa dominicana.

 

Divendres, 28. El P. Jaume baixa a Palma amb el P. Nino, i va al dentista

 

Dissabte, dia 29, un Bateig Luterà a les 13’00h.- Aquest cap de setmana hi haurà el grup de Débora i Juan Antonio.- També algunes persones individuals o en parella: Damián, la colombiana Cristina Manrique Sales, Luisa del Valle, i l’austríac Christoph.

 

Dia 29 Paula i Eduardo reuneixen el seu grupet a la Sala Ramon Llull.

 

Diumenge, 30. Dinen amb nosaltres alguns amics, a més dels que ja hem dit, Rodrigo i l’altre patagó, del CIS, amb la la companya. Avui constatam de manera molt palpable la universalitat de Sant Honorat. Entre la missa i la casa, comptam amb una canadenca, dues franceses, una italiana, una parella suïssa, un austríac, un congolès, sense comptar els castellans, catalans i mallorquins.

 

A punt de començar el mes en què celebram la Comunió de Tots els Sants, ens acomiadam.

 

Jaume Reynés Matas, MSSCC, cronista

 


SEPTEMBRE 2022

Divendres, 2 Entra Susana Brennicke amb una amiga alemanya, fins al dimarts, 4.

 

Dissabte, 3. Acaba el grup alemany i també els Exercicis de la Delegació de Mallorca. Na Paula i n’Eduardo reprenen les seves trobades.

 

D illuns, 5. El cuiner acaba les vacances. Ve un grup, coordinat per Jan, que fan taixí amb molta serietat, 19 participants.

 

Dimecres,7. Na Linda, la nostra antiga cuinera, puja a saludar al seu amic Jan. Això propicia una amistosa trobada amb nosaltres, que sofríem tenses relacions des de que ella renuncià.

 

Dissabte, 10. Ve en José Ramón, enviat pel CIS, que col·laborarà en el manteniment de la casa.

 

Dilluns, 12. Avui na Carmen Duque a fer una setmana de voluntariat i a preparar, al mateix temps, els recessos que impartirà formant equip amb el P. Miquel.

 

Dimarts, 13. Ve n’Olga Hethy, antiga amiga alemanya, que es prepara, durant una setmana, per impartir un taller sobre les Lleis Espirituals bàsiques de la vida. Mentre tant, ajuda en tot com la millor de les voluntàries.

 

El P. Jaume baixa a Palma, transportat p’en Jaume Bernades que farà de sot-coordinador dels dos grups bíblics que començarà avui a Ciutat sobre “Les comunitats primitives” i demà, a Sant Honorat, sobre el Seguiment de Jesús als 4 Evangelis. És motiu d’esperança que comptem amb una vintena de persones als dos llocs, i que repetes quin els que assistien al grup dels 4 Evangelis, l’any passat.

 

Dijous, 15. Se’n va el grup d’en Jan. Arriba l’altra bona amiga alemanya Petra von Seht, per a fugir un poc de la renouera ciutat d’Hamburg, i anar treballant el seu tema sobre la sanació de traumes.

 

Divendres, 16. El P. Jaume i na Petra van a Alcúdia per a trobar-se amb l´amic Marcelo. Entranyable o casió de compartir i pregar junts.- Ingressa un grup d’Anglaterra, coordinat, aquesta vegada, per una dona, també, anomenada Jan Lacey i p’en Gail.- Aquest cap de setmana arriben dos membres de la pastoral penitenciària mallorquina: En Juan José Sánchez i n`Àngel Vadillo.

 

Dissabte, 16. Reprèn el grup de Paula i Eduardo.

 

Dilluns, 19. Entra avui, a l’hora de sopar, el curs d‘Olga, que estaran una setmana.- El P. Miquel parteix cap a Barcelona per assumptes de la fundació Concòrdia solidària.

 

Dimecres, 21. Ve un tal Hugo C. García Álvarez, de Manacor, per a passar uns dies en recès espiritual.- En Jaume Bernades s’ha convertit en l’assistent del P. Jaume, pels cursos bíblics i per les baixades a Ciutat. Ahir anaren a l’oculista i a l’otorrino.

 

Dijous, 22. De les 16:00 a les 21:00h, hi ha el grupet de Paloma Sanz. També comença en Martín, de Dinamarca, fins al 4 del mes vinent.- Na Petra von Seht ha aprofitat molt bé aquesta setmana per a llogar-se un apartament a Llucmajor. Vol formar part de l’equip de Sant Honorat, especialment amb la cura, que ja hem dit, de sanació dels traumes. Es va perfilant l’equip de la nostra casa d’espiritualitat, amb molt bones perspectives.

 

Divendres, 23. Ve l’amic Ceferino, amb una amiga, anomenada també Paloma. Passarà amb nosaltres aquest cap de setmana.

 

Dissabte, 24. Venen n’Eve Bengla, amb una amiga i Josep, de Barcelona, amb altres cinc antics escolans de Montserrat.- Ve a dinar en Tomeu Artigues.- Comença el taller sobre el Càntic dels càntics, de unes 20 h. aproximadament. O sia, que a nivell universitari. Assisteixen una trentena de persones. Molt variades, però totes ben interessades. El xoc és general per la superació dels tabús sexuals i l’hermenèutica repressiva que s’ha acostumat.

 

Dilluns, 26 Arriben 11 danesos per a practicar un recés de silenci rigorós.

 

Dijous, 29. Ve n´Assumpta Mateu. El P. Jaume segueix anant de metges, el P. Miquel es prepara per a sofrir una operació de cataractes i el P. Olivier per viatjar a l’ambaixada de la república democràtica del Congo (a Madrid). A veure si, finalment, posarà els seus papers en regla.- Encara que avui és la festa dels arcàngels, passam la celebració del P. Miquel al pròxim diumenge.

 


AGOST 2022

 

Dilluns, 1. En Marcelo viu a l’ermita del pou dels ermitans i avui cuina per a nosaltres. Feim una reunió de comunitat, on parlam –entre altes coses- de la possibilitat de què el P. Miquel vagi a fer uns mesos de formació permanent a la Índia.

 

Dimarts, 2 Ve na Sofia Gogoladze, russa.

 

Dimecres, 3 Ve Paloma Sanz amb 7.

 

Dijous, 4 El grup de Paloma creix avui fins a 25. Se’n van el grup de Paloma i na Sofia.

 

Dia 6. Més de 300 persones participen al Sopar de Blanc, solidari amb la fundació Concòrdia Solidaria. Tot va bé, amb la feina i el cansament que suposa una organització de tanta envergadura.

 

 

Dilluns 8, ve Alícia Fornés de Barcelona, per tal de fer un poc de recés amb silenci.

 

Dimarts, 9. Una setentena de joves cursetistes de cristiandat de Madrid visiten l’Ermita. Devers migdia participen a una eucaristia presidida per 5 capellans joves i després visiten la tomba de don Sebastià Garauxx, un dels cofundadors dels Cursets, al que volen beatificar. Aquests dies hem sofert una pluja de malentesos a causa dels projectes que anam fent (molt innovadors, per cert, i que canviaran la fesomia de Sant Honorat, si tot va bé). Decidim convidar als membres de la Delegació a pujar per a viure una jornada com ho feim nosaltres aquí. Així hi haurà fonament per a discernir.- Marcelo compon una cançó sobre el nostre carisma amb una lletra del P. Jaue.

 

 

 

Dimecres, 10, Un grup de quatre dones voluntàries fan les panades i cocarrois per les festes de Sant Bernat.- Ve en Toni Ferragut fins el 14 amb 9 participants.

 

Dijous 11, Toni Ferragut amb 9 participants.

 

Divendres, 12. Entra el grup de Daniel Pina per assaig de càntics.

 

Diumenge, 14. Se’n van els grups d’en Toni i d’en Daniel.

 

Dilluns, 15 festa de l’Assumpció. Venen quatre familiars del P. Olivier, dues germanes i dos nebots de l’àmplia família africana.

 

Dimarts, 16. Els membres de la comunitat ens dividim entre les festes de Sant Roc de Porreres i Alaró.

 

Dimecres, 17. Celebram el centenari de la fundació a La Real.

 

Dijous, 18. El grup de Jordi Prumés fins diumenge.

 

Dissabte, 20 i dilluns, 21 Festes de Randa.

 

Dilluns, 22. Comença el grup de cuina Intensiu Macrobiòtic de Rosa Tugores sobre “Cuina i Espiritualitat”. 25 participants, que omplen la cuina. Trobada internacional. També tenim per aquí a la valenciana Carmen Reig, en uns quants dies de recés.- Toni, el cuiner, aprofita per fer vacances.

 

Dijous, 25. Puja el P. Toni, superior general, i es reuneix amb la comunitat.

 

Divendres, 26,  Comença un Intensiu de cuina macrobiòtica, dirigit per Rosa Tugores.Dissabte, 27. Aquests dies són les Festes de Randa, dedicades al beat Ramon i a sant Isidre. Els tres Pares baixam al sopar organitzat per l’ ajuntament d’Algaida.

 

Diumenge, 28.  Aquest dia s’acomiada el grup de cuina, amb el qual hem tengut molt bones relacions. Els PP. Jaume i Olivier se’n van a son Bono a fer els Exercicis Espirituals.

 

Dilluns, 29. Grup de l’alemany Alfred, amb 9 participants. En Menut s’ha escapat i ja no torna.

 


JULIOL 2022

 

Dissabte, 2. Torna n’Esperança per a continuar preparant les oposicions. El P. Miquel contracta a na Maria Antònia, la filla de l’encarregada de la neteja Margalida Massanet per a treballar els dissabtes a la nostra cuina.

 

Diumenge, 3. Se’n va el grupet d’alemanys, excepte uns quants que aprofitaran per fer un poc de turisme.

 

Dimarts, 5. El P. Jaume comença a dictar tres trobades on line amb un grupet de diaques nostres, preparant-se per l’ordenació.

 

Dimecres, 6. N’Esperança parteix perquè demà continuen els exàmens d’oposició.- Ve el grup de Marga Duran, que fa teràpia mitjançant l’art.

 

Dijous, 7. Arriba de París en Simó, germà del P. Olivier Lotele, per a passar aquí aquest cap de setmana.

 

Divendres, 8. Ens visita un tal Marcelo, argentí d’origen i que ara és monjo hindú, de la tradició satiananda. Voldria passar un temps entre nosaltres i avui el volem conèixer d’aprop.

 

Diumenge, 10. Avui hem tengut la visita pastoral del bisbe Sebastià passada a la parròquia de Randa i a la nostra Ermita de Sant Honorat.  A les 10:30 h ha celebrat, l’eucaristia, acompanyat pels PP. Miquel i Jaume. Al final de la missa se li ha regalat un gaiato (emblema del seu ofici pastoral) i un potet de mel. Després de la missa, hem passat a la sal Ramon Llull, on s’ha fet un diàleg amb el representant dels diversos grups: El consell de Randa, el grup de lectura acompanyada de la bíblia i el taller d’artteràpia que es celebra aquests dies. Ha dinat amb nosaltres i després l’hem acomiadat devers les 16:00h.- El P. Olivier s’agafa una setmana de vacances per terres catalanes.- A la residència hem acollit en Ben Crane, un nordamericà que volia tenir l’experiència de passar un dia viscut a la pau d’una ermita.

 

 

Dijous, 14 fins al 17 ve el grup de l’Aula Balear, amb 27 participants.

 

 

Divendres, 15. Ve la doctora Àngels Riera, voluntària feel d’aquesta casa.

 

Dissabte, 16. Se celebren unes noces protestants a la nostra Ermita.

 

Diumenge, 17. Trobada de joves de Manacor, a la Sala Ramon Llull, animada per la verge consagrada Catalina Riera.- Avui anticipam la celebració del onomàstic del P. Jaume, que no serà aquí el dia 25. Ens reunim a la taula els tres congregants, amb en Guillem de Marina i la seva dona Maria Teresa, la voluntària Àngels Riera, l’antiga cuinera Jas amb el bon amic Florian i n’Esperança Reixac, que ens ha regalat un cabrit amb agraïment de ’hospitalitat rebuda quan preparava les oposicions.

 

Dilluns, 18 Ve na Maja Lazarevska, una al·lota de Macedònia que vol passar aquí uns dies de recés en silenci fins divendres.

 

Dimecres, 20. En Guillem Oliver, bon amic nostre d’Algaida, ve a passar el de capvespre aquí, mentre es prepara per a sofrir una operació quirúrgica.

 

Dijous, 21. Commemoració del martiri dels nostres màrtirs del Coll. Ens reunim 8 congregants per a celebrar un recés profunditzant el seu testimoni. Ve la senyora Petra, d´Alemanya, amb un petit grupet de 4.- El P. Miquel parteix a Sa.

 

Pobla per fer uns dies de vacances i acollir tres bons amics de Galícia: Paco, Alfonso i Freddy.

 

Divendres, 22. El P. Andreas Falow, de la Parròquia Catòlica alemanya de Mallorca, celebra unes noces a la nostra ermita. Ve el grup de Monet, de més de 20 persones, fins diumenge.

 

Dissabte, 23 Torna el P. Miquel amb els seus amics que es fan amics de tots.

 

Diumenge, 24. Celebram sant Jaume i venen per a dinar amb nosaltres na Jas, en Florian, en Guillem Oliver i la seva dona Maria Teresa.

 

Dimecres, 27. Ve na Gemma Soler amb el seu grup. Se’n va l’amiga Petra von Seht, de Hamburg, que ha acompanyat un grupet de 4 ó 5 dones. La seva estada ha estat molt amigable i hem compartit com si fos de la família. Se’n van els amics gallecs.

 

Dijous, 28. Ens regalen un canet per fer companyia a n’en Petit. Li posam “Menut”.

 

Diumenge, 31. Se’n va, després de berenar, el grup de Gemma. Avui de capvespre ve el monjo (Marcelo Dega Gómez, de nom cristià, i Dharmajyoki, ara). Encantat de l’acollida a una casa amb vistes tan esplèndides.

 


JUNY 2022

 

Dijous, 2. Entra un grup d’alemanys coordinats p’en Matthias, els quals estaran fins dia 10. Guarden silenci i fan feina amb molta serietat. Crida l’atenció que també facin karmaioga (una horeta de feina cada dia, assignada per el P. Miquel).

 

Divendres,3. Ve a fer dos dies de voluntariat na Teresa Juanes, de Campanet, del cercle animat p’en Kevin.- Es celebra un bateig d’una església evangèlica a la nostra capella.

 

Dissabte, 4. Taller bíblic per acabar el curs de lectura acompanyada dels quatre evangelis, que ha dirigit el P. Jaume. Presenta com llegim avui el relats de la resurrecció. Hi assisteixen 23 persones, bàsicament els participants regulars, les seves dones i algun que altre parent o amic. La casa està plena amb tres grups diversos: El de Matthias, el final de curs de na Paula i el del P. Jaume. Per això aquest darrer empra l’església i la sala Ramon Llull.

 

Diumenge, 5. En lloc de na Teresa ve na Caro (lina) per ajudar a la cuina. El P. Miquel entrevista una colombiana i un jove de Sancelles per si trobam el personal adient que substituesqui na Jas.

 

Dilluns, 6. Comença a fer feina a la cuina en Toni Llabrés Matheu, de 42 anys i cuiner professional. Se´l contracta de dilluns a divendres de 18:00 a 21:00h.

 

Dimecres, 8. Ve a passar un parell de dies na Maria José Aguiló, de Sóller. També dinen amb nosaltres en Kevin Lomba i dos voluntaris del Laboratori de permacultura, un italià i una macedònia.

 

Divendres, 10. Entren dos grups: El dirigit per Britt (4 persones) i el dirigit per Eli (una vintena), Estaran fins diumenge. Tornen pujar els voluntaris per ajudar, Jaume Tornil i la seva dona Àngels.

 

Dissabte, 11. Avui es casen n’Eduardo i na Paula. A una missa presidida per el P. Olivier, on el P. Miquel celebra el sagrament i el P. Jaume concelebra.

 

Diumenge, 12. Celebram els 50 anys del P. Olivier, organitzat per un grupet d’amics. Ell celebra la missa a les 10:30h, mentre el P. Jaume va a substituir-lo a Vilafranca. Ens asseiem a taula, en torn d’ell, unes 25 persones.

 

Dilluns, 13. El P. Olivier participa a una jornada amb el bisbe de la Unitat Pastoral de Montuïri. Els altres congregants, en canvi, van a dinar al Trenc, juntament amb dos nebots del P. Miquel Ginard, Tomeu i Francisca.

 

Dijous, 16. El P. Olivier, amb els altres tres congregants rwandesos de la Delegació, puja a Lluc per a participar en la jornada sacerdotal, presidida per el bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull i el nunci a España, el bisbe Bernardito Azua. D’ahir fins a dia 25 tenim un grup de Martina Blay. Encara que ella no ha pogut estar present perquè perdé l’avió, la supleixen altres de l’equip.

 

Divendres, 17. Ve na Maria Seguí amb tres persones més a passar una jornada. – També n’Esperança Reixac, de Muro, a preparar les oposicions per a professora de llengua castellana.

 

Dimarts, 21. N’Esperança se n’ha d’anar perquè no es troba bé. Expressa el seu agraïment.

 

 Dimecres, 22. Comença el segon grup d’alemanys, dirigits, aquesta vegada sí, per na Martina, fins a dia 28.

 

Divendres, 24. Els congregants suspenem un dinar de la Delegació a la casa de Palma perquè ha mort el P. Ricard Janer. Descansi en pau. Celebram aquí l’eucaristia de la festa de sant Joan.- Puja n’Agnès Torres, d’Artà, per fer unes jornades de voluntariat. Li agraïm molt perquè el P. Olivier està molt ocupat amb la visita pastoral de l’Unitat pastoral de Montuïri.

 

Diumenge, 26. N’Agnès s’en va.

 

Dilluns, 27. Els PP. Miquel i Jaume baixen a La Real per assistir al funeral del P. Ricard Janer.

 

Dimarts, 28. Rebem la visita del P. David Pantaleón, SJ, superior dels jesuïtes de Cuba i bon amic del P. Jaume. Maria Gener comença un grup que ve a fer una setmana d’oració.

 

Dimecres, 29. Comença un altre grup d’alemanys dirigit per n’Alfred.


MAIG 2022

Dilluns, 2. Ve una anglesa anomenada Mary Anne, que estarà fins divendres.

 

Dimecres, 4. Ve en Kevin Lomba amb cinc més que l’ajuden a fer feina a la permacultura.

 

Dijous, 5. Dina amb nosaltres na Milagros Mestre, una municipal de Sencelles. El P.Miquel ha anat a Galícia, a casa dels amics que va fer en la missió popular d’anys enrera.

 

Divendres, 6. Aquest cap de setmana puja el grup de n’Hermínia i na Cristina. Uns 25 participants. També els voluntaris Jaume Tornil i la seva dona Àngels que quedaran fins divendres que ve.

 

Dissabte, 7. Na Paula i n’Eduard venen amb el seu grup, i, al mateix temps, ens donen una mà a la cuina, donat que el P. Miquel és fora.

 

Divendres, 13. Ahir vespre va arribar el P. Miquel i avui se’n van en Jaume i la doctora Àngels. Han estat un bon ajut i companyia.- Arriba n’Aldredo Arcos amb un grup.

 

Dissabte, 14. Ve a ajudar el voluntari Pere Cases, tenguent en compte que hem quedat en situació d’emergència per la reducció del personal.

 

Dilluns, 16. Ve n’Isabel Cases, d’Igualada, voluntària de les Benetes de Montserrat i de Manacor, a passar tres dies aquí.- Ens ajuntam set congregants de la Delegació per a fer aquí el recés mensual, predicat per el nstre superior P. Miquel.

 

Dimecres, 18. El P. Miquel torna a Jaén (Andalucia) per tancar l’assumpte de la venda de les finques que han deixat a la nostra Procura de Missions.- Avui s’acaba el taller bíblic dirigit pel P. Jaume de Lectura acompanyada dels quatre evangelis.

 

Dijous, 19. Aquest cap de setmana hi ha el grupet de na Miriam, 6 persones.- N’Isabel es despedeix.

 

Divendres, 20. Venen n’Ana Casesnoves i na Mercedes Verdera amb dos petits grups de 4 o 5 persones. També l’ukrainesa Olga Nosova, per a fer exercicis de silenci i dejuni demanant la pau per la seva pàtria. Tornen dur sis camions d’aigua.

 

Dilluns, 23. El P. Jaume comença uns exercís espirituals a la vida diària, a Campos. Mitja horeta cada dematí, de 7:30 a 8:00.- Ahir vengué na Katja per a pregar.- Avui ve un grup, anglès, acompanyat del P. Ricard, que estudien la figura del beat Ramon Llull.

 

Dimarts, 24. Ve l’alemanya Olga Heatin a passar una setmana, on refrescarà el seu castellà. Per l’estiu tornarà amb un grup.

 

Divendres, 27. El P. Jaume acabà ahir la seva predicació a Campos.—Hem tengut dos dies un nebot del P. Olivier, anomenat Simó, que juga a futbol a Portugal. També han estat dos dies per aquí en Jaume Tornil i la seva dona.- Amb na Maria Pilar i en David venen els grupets de budistes de la nostra illa.

 

Diumenge, 29. Na Jas acaba el seu contracte de cuinera, el troba massa feixuc. És una pena que perdem aquesta dona índia que fa tan bona acollida a la gent, i ens deixa un problema de trobar qualcú que la substituesqui. Aquest cap de setmana tenim també amb nosaltres na Cristina Palmer (de Llucmajor), conductora d’autobús i bona cuinera.- També ve un grupet a fer meditació amb na Paula Llofriu i en Miquel Riutort.

 


ABRIL 2022

Divendres,1. Aquest cap de setmana tenim dos grups: El de Paula i Eduardo, de 15-20, i el de Toni Ferragut, 12 persones.- Ve el matrimoni de Jaume Tornil i Àngels per a donar una mà.

 

Dissabte, 2. Substituïm les misses del P. Olivier.

 

Diumenge, 3. Quan se’n va la gent, encara ve el petit grup d’en Gerard, que preguen fins a les 21:00h a la sala de meditació.- El P. Miquel ha convidat a sopar a l’antic blauet Andreu Riera, pianista molt reconegut i col·laborador a la nostra acció social.- Queda a dormir una participant dels tallers d’avui anomenada Antònia Pericàs.

 

Dimarts, 4. Se´n va n´Antónia. Arriba el P. Olivier del seu viatge al Cameroun.

 

Divendres, 8. Aquest cap de setmana tornam tenir dos grups: Un taller dirigit per na Deborah, Gemma i Xavier, i un altre dirigit per na Paula.- Tornen els voluntaris Jaume i Àngels.- Avui feim reunió de comunitat.

 

Dijous, 14. Celebram la Setmana Santa a les diverses comunitats que ens estan encomanades: En Miquel a Randa i aquí, P. Olivier a les seves parròquies de l’arxiprestat, el P. Jaume aquí i ajuda a Algaida i a Randa. P. Oliver baixa a celebrar la missa crismal a la Seu.

 

Dissabte, 16. Anam tots tres a dinar a ca’n Guillem de Marina, a Algaida. En Kevin organitza una visita guiada al laboratori de la permacultura. Després ens envia un Whatsapp per agraïr-nos les facilitats donades i diu que ha sortit molt bé la visita. El P. Miquel presideix una Vetla, bastant participada i familiar alhora.

 

Diumenge, 17. Pasqua de Resurrecció. Pel dinar ens aplegam els tres congregants i dos brasilenys (en Floribaldo i na Mònica, que viu a Randa).

 

Dilluns, 18. El P. Jaume se’n va a dinar amb la família; el P. Olivier participa en el pa amb caritat de l’ermita de sant Miquel de Montuïri; el P. Miquel dina a Sant Honorat amb la seva família.

 

Dijous, 21. Ens reunim 8 congregants per a celebrar la Pasqua de la Delegació. El lloc escollit ha estat Alcúdia, visitant les ruïnes arqueològiques de Pol·lentia romana i dinant plegats.

 

Divendres, 22. El professor de la Universitat de Barcelona Albert Soler, especialista en Ramon Llull i editor de la seva obra, vengué ahir amb un grupet de deu alumnes. Es reuneixen i sopen aquí, i parteixen avui dematí, després del berenar.- A l’hora de dinar ens aplegam els tres congregants, na Jas (la cuinera), els dos voluntaris Jaume Tornil i Àngels, en Kevin i la voluntària Teresa que fan feina al Laboratori de permacultura.- Avui vespre un grup de 20, coordinat per n’Hermínia, comença un taller fins diumenge després de dinar.

 

Dilluns, 25. Ve na Nale, que viu a sant Joan, per estar fins dimecres. Diu que prepara la publicació d’un llibre.

 

Divendres, 29. Avui vespre comença el grup de meditació profunda dirigit p’en Miquel Riutort i el seu equip. Una trentena de persones, algunes vengudes d’enfora (Alemanya, Boston, etc.). Jas, la cuinera, és a Londres. Menys mal que ve la parella de voluntaris Jaume Tornil i Àngels Riera. El P. Miquel demà predicarà un recés a les franciscanes, a Pina. Ahir vespre, va fer un parlament a Sa Pobla en homenatge al lul·lista Joan Gelabert.


MARÇ 2022

Dissabte, 5. Avui ve a dinar en Mohammad Rachidi, bon amic nostre, musulmà, juntament amb una família amiga seva de Porreres.

 

Diumenge, 6. Dina amb nosaltres en Pere Cases, col·laborador de la Procura de Missions, que ve amb dos amics nordamericans.- El grupet d’en Gerard es reuneix a la sala de meditació, de 17:00 a les 20:00 h per a fer la seva pregària.

 

Dimecres, 9. Continua el curset bíblic dirigit pel P. Jaume. Generalment després sopen aquí, però avui hi havia pressa.

 

Dijous, 10. Els PP. Miquel i Jaume baixen al santuari de Gràcia a visitar la tomba del bisbe Toni Vadell, natural de Llucmajor i auxiliar de Barcelona, que ha mort de càncer abans dels 50 anys.

 

Divendres, 11. Aquest cap de setmana tenim un recés dels Amics del Desert, associació promoguda p’en Pablo d’Ors. Venen una trentena de persones, i al front hi ha dues parelles: Rafael i Maria Pilar i Miguel i Cristina. Ho coordinen en Tomeu Oliver i equip.  Na Paula es reuneix també amb els seus dos grups (mestres i iniciació a la interioritat).

 

Un dels seus participants és un jove de Calonge anomenat Lorenzo Ruiz, que vol passar aquest cap de setmana amb nosaltres i col·laborarà com a voluntari.

 

Dilluns, 14. Els tres membres de la comunitat baixam al recés mensual de la Delegació, que es fa a La Real. Allà presentam el vídeo de Història de l’Ermita de Sant Honorat, preparat p’en Diego Ruiz. Aquí queda n’Aina, la voluntària manacorina que ens dedica dos dies fent una tongada de cocarrois.

 

Divendres, 18. Comença un grup d’una vintena de persones dirigit p’en Xavier i na Sílvia. Torna també en Lorenzo Ruiz, que ens donarà una bona mà a la cuina.

 

Dissabte, 19. Venen vuit Germans de La Salle per una jornada de recés. Es reuneixen a la sala de la fundació.

 

Diumenge, 20. El grupet de na Paula es reuneix a la mateixa sala. Al dinar, acomiadam al P. Olivier que demà partirà cap al Cameroun, per la qüestió d’acabar d’arreglar els seus papers.

 

 

Dimarts, 22. El P. Olivier ens diu que ha arribat bé a Yaoundé. El P. Miquel convida a dinar en Kevin Lomba i a tres Missioneres dels SS. Cors de la comunitat de Llucmajor.

 

Divendres, 25. Aquest cap de setmana n’Eli tendrà una vintena de participants al seu taller.- Venen 5 voluntaris per fer feina a l’hort de la permacultura i dinen aquí.

 

Dissabte, 26. El P. Miquel i la voluntària Carmen Duque dirigeixen una jornada de meditació profunda.

 

Diumenge, 27. Avui puja en Tomeu Artigues amb el seu grup.- En Kevin fa una visita guiada al Laboratori de permacultura, de les 15:00 a les 18:00h.- Els PP.

 

Miquel i Jaume substitueixen les misses del P. Olivier a Sant Joan i Algaida.  El vespre, el P. Miquel té encara un sopar de feina, amb la doctora Inès i el mestre Montserrat.

 

Dilluns, 28. El P. Miquel acompanya al P. Jaume a Palma, per visitar l’oculista.

 

Dimecres, 30. El P. Jaume dina amb Kevin i una amiga argentina anomenada Agustina.

 


Febrer 2022

Dimarts, 1. Els PP. Miquel i Jaume baixen a Ciutat, el primer per partir cap a Rwanda i Camerún, i el segon per celebrar un funeral p’en Jordi Llull Solivellas, que fou company seu a l’escolania de Lluc i a la Congregació fins que l’abandonà el 1966.

 

Divendres, 4. La pregària de Laudes ha estat compartida amb na Pilar Gimeno i en Diego, exposant un poc com se sent cadascú. Després se’n va na Pilar abans de dinar. Dinen amb nosaltres els qui venen a fer feina a la permacultura: Kevin, la seva al·lota Laura i una amiga.

 

Dissabte, 5. Avui pugen en Jaume Tornil, la seva dona Àngels, i la cuinera Jas per a dinar, celebrant el cumple del P. Jaume per anticipat.

 

Diumenge, 6. Avui és el “cumple” del P. Jaume, i venen a dinar en Jas i el seu nuvi Florian i en Diego Ruiz.

 

Divendres, 3. Venen a fer feina al Laboratori de permavcultura i dinen amb nosaltres en Kevin i na Laura, la seva al·lota argentina, i una amiga alemanya Esther.

 

Dissabte, 12. Hi ha dos grupets: El d´una tal Cathy i un altre, avui i demà, amb na Paula i Eduard. No mengen aquí.

 

Dilluns, 14. Els dos PP. Jaume i Olivier se’n van a Las Real per a participar en el recés de la Delegació, que, per cert, coordina el P. Olivier.- El P. Miquel envía fotos des d’Àfrica.

 

Divendres, 18. Puja na Jas, una vegada que ha acabat els seus quinze dies de vacances, per fer feina a la cuina. També en Kevin i n’Esther, a l’hort.

 

Dissabte, 19. Entra un grupet de 10 persones amb Carlos García, des d’avui a les 16:00h fins demà després del dinar.

 

Diumenge, 20. També ve na Paula amb el seu grupet.

 

Dimecres, 23. Torna el P. Miquel del seu viatge d’animació missionera i totd’una s’encarrega del motor de l’aigua calenta.

 

Divendres, 26. Hem de suprimir el grup de gent que s´havia apuntat, pels problemes d’aigua calenta. Els PP. Jaume i Olivier van a dinar, convidats, a Aromata, el restaurant de Sa Nostra que té llogat el bon amic Andreu Genestra al carrer de la Concepció de Ciutat.

 

Dilluns, 28. Acomiadam a Diego Ruiz, que ha estat amb nosaltres gairebé un mes. Ell, a canvi, ens fa un video sobre la Història de l’Ermita de Sant Honorat,. Ens será molt útil pels gups que ens visiten.


Gener 2022

Dissabte, 1. Preparam un berenar pels qui han quedat a dormir i, després, participació a l’eucaristia celebrada pel P. Jaume. El P. Olivier celebra a una de les seves parròquies. La gent se’n va i encara param taula pels tres capellans de l’Arxiprestat i l’empleada de la parròquia de Montuïri.

 

Diumenge, 2. Com ahir, el P. Jaume celebra a l’ermita i el P. Olivier a les parròquies. El P. Miquel s’encarrega del menjar que feim la comunitat, en Flori, madò Antònia de sa Torre i el seu fill Pere. A mitja tarda, el P. Miquel parteix cap a sa Pobla per uns quants dies de vacances.

 

Divendres, 7. Torna el P. Miquel i na Jas de passar uns dies a Alemanya. A casa tenim en Damián, el xef argentí, i na Verónica, una argentina de Rosario, que volen passar aquesta cap de setmana aquí dalt. Comença un recés d’una dotzena de persones, dirigit per Natalia Legido.

 

Dissabte, 8. Avui dinen amb nosaltres la metgessa Àngels i el seu marit, Jaume Tornil. Acomiadam al P. Olivier que se’n va uns dies de vacances a París.

 

Diumenge, 9. El xef Damià ens fa una bona paella.

 

Dilluns, 10. En Damià i na Jas se’n van. Els PP. Miquel i Jaume aprofiten per anar a dinar a ca l’amic Guillem de Marina, a Algaida. Tornam a reprendre les trobades de lectura acompanyada dels evangelis. Aprofitant que en Pere Fullana compleix avui 52 anys, sopam tots junts.

 

Dimarts, 11. Arriba en Josep Maria Fericla, des de Catalunya, amb la intenció de passar una quinzena de dies entre nosaltres.

 

Dimecres, 12. Els PP. Miquel i Jaume baixen a Palma.

 

Dissabte, 15. Aquest cap de setmana venen: En Juanjo, el nostre informàtic, amb la seva dona; n’Ana García amb una quinzena; y na Paula i Eduardo amb un grupet. L’enginyer Pere Cases dina amb nosaltres.

 

Diumenge, 16. El P. Jaume baixa a dinar a ca el seu germà.

 

Dilluns, 17. Els PP. Miquel i Jaume baixen a participar en el recés de la Delegació.

 

Dimarts, 18. En Josep Maria, que havia vengut per a dues setmanes, ha de partir perquè ha mort la seva mare.

 

Dijous, 20. Els PP. Miquel i Jaume participen en la reunió de l’Arxiprestat, a la casa parroquial de Porreres. Ve un italià, budista, anomenat Emmanuele Maccari, que fa feina a Dubai i es vol retirar dos dies aquí. També arriba en Ceferino López, que formà part de la comunitat laïcal de sant Honorat, durant alguns anys, i que quedarà una setmana.

 

Dissabte, 22. El P. Miquel i la laica voluntària, colombiana, Carmen Duque dirigeixen una jornada de Pregària Profunda, amb una vintena de persones.

 

Diumenge, 23. Celebram la festa de Sant Honorat. El P. Miquel presideix l’eucaristia, acompanyat del P. Jaume i de tres diaques que foren ordenats recentment pel nostre bisbe. Fa l’homilia el diaca Simó Tortella, de Porreres. Els altres són: Lluís Servera, de Montuïri i Lluís Florit, de Manacor. Després de la missa s’afegeix el diaca Gabriel Torrandell, de Pollença. Juntament amb les seves esposes, dinen amb la comunitat. Dos d’ells perteneixen al nostre Arxiprestat de Migjorn i, a més, tots són alumnes del P. Jaume, que els ha ensenyat diversos cursos bíblics a l’Institut d’Estudis Teològics. El mateix P. Miquel ha preparat el dinar de festa.

 

Dilluns, 24. Queden a casa el P. Jaume i en Ceferino, juntament amb na DéborahPinya, la qual ve a fer uns dies de meditació. Segueix el curset bíblic que fa el P. Jaume cada quinze dies.

 

Dimecres, 26. A les 4:45 am en Flori acompanya en Ceferino a l’aeroport.

 

Divendres, 28. Torna n’Eli amb un grup d’una vintena.

 

Dissabte, 29. S’en va na Deborah, i ens deixa una carteta molt elogiosa:”Moltes gràcies per la vostra acollida. Per mi han estat dies molt lluminosos de connexió profunda amb la creació, l’amor i l’autoconeixerment. M’emporto un record meravellós de la meva estada amb vosaltres, aquí al cel de l’illa”. Ve na Pilar Gimeno a pasar una semana.

 

Diumenge, 30. A la missa de l’ermita una familia amiga presenta un infant acabat de néixer que encara no està batiat. El P. Jaume se’n va a dinar amb la seva familia. Amb la comunitat dina el navarrès Javier Xamena i alguns amics seus. Avui dematí el grup de na Paula es reuneix a la sala de la fundació.

 

Dilluns, 31. Venen Diego Ruiz, un jove bilbaí que dessitja pasar aquí un període de discerniment, i el P. Olivier Lotele, de les seves vacances a París.